Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Falurombolás, forráskivonás, „liberális dögvész”
Keményen bírálja az önkormányzatok átalakítását a Jobbik

A Jobbik szerint az önkormányzatok átalakítása során falurombolás zajlik - mondta Vona Gábor november 15-én, egy, pártja több képviselőjével és kistelepülési polgármesterével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón. A pártelnök úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati törvénynek három stabil alapja van, amelyek közül az elsőt „Ceausescu faluellenessége", a másodikat az IMF „pénzsóvársága és országhódító tervei", a harmadikat a kormány „tehetetlensége" adja.


A politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a törvényjavaslatot nem lehet reformnak nevezni, mert hiányoznak az azt alátámasztó hatástanulmányok, ráadásul a jogszabály 31 későbbi ágazati törvénybe utalja a részleteket. Vona Gábor kijelentette azt is, hogy a kormány gazdaságpolitikája már a születésekkor megbukott, mert az államadósság „erőszakos és most már tényleg beteges csökkentésének oltárán" áldozza fel az ország gazdasági erejét. Hozzátette, hogy e célnak vált áldozatává az elmúlt években több ágazat és társadalmi csoport is, és most „az önkormányzatok következnek és ezen belül is a falvak".

A pártelnök-frakcióvezető elmondta azt is, hogy a múlt héten levélben kereste meg az összes érintett önkormányzati vezetőt, akiket arra kért, hogy közösen lépjenek fel a kormány elképzelései ellen. Hozzátette, hogy számos pozitív visszajelzést kapott, de egy kérdésre válaszolva egyelőre nem akarta elárulni ezek számát. Ezt azzal indokolta, hogy folyamatosan érkeznek hozzájuk az üzeneteket. Végül leszögezte, hogy pártjuk nem engedi a magyar falvak felszámolását, és azt tervezik, hogy egy országos kampányt indítanak az ügyben.

Sneider Tamás, arról beszélt, hogy a közbiztonság romlott a kistelepüléseken és a tervezet alapján sem várható, hogy javuljon a helyzet. Megjegyezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter három héttel korábban még arról beszélt egy tanácskozáson, szeretné, ha a polgárőrök, mezőőrök, halőrök komolyabb hatáskört kapnának. Hozzátette, hogy a polgárőrök szóló törvénytervezetnek viszont csak két pozitívuma van: "lesz ruhájuk (...) és hordhatnak maguknál gázsprayt".

Hegedűs Lorántné, a Jobbik önkormányzati kabinetjének vezetője hangsúlyozta, hogy a következő években, a Széll Kálmán terv során, a kormányzat több száz milliárd forintot akar kivonni az önkormányzati, illetve a közigazgatási szférából. Szavai szerint ezt a lépést a kabinet „olcsó és buta demagógiával" akarja álcázni. Felhívta a figyelmet, hogy a kétezer fősnél kisebb lélekszámú falvakban nem lesznek oktatási intézmények, ahogy megszűnik a hivatali ügyintézés is.

Apáti István, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának alelnöke azt mondta, hogy a „liberális dögvész egyre inkább pusztít" nemcsak a kultúrpolitikában vagy a külügyben, hanem az önkormányzati politikában is. A képviselő hozzátette, hogy a kormány megpróbálja visszafizetni az államadósságot és ennek során ezúttal az önkormányzati szervezetrendszer fog teljesen tönkremenni.

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere szomorúnak nevezte, hogy az a kormányzat állt elő a tervezettel, amelyik ellenzékben tiltakozott a Gyurcsány-kabinet „faluromboló politikája" ellen. Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester azt mondta, hogy a hatósági jogkörök elvonásával „lefegyverzik", a köztisztviselői kar „szétkergetésével" pedig a „hadseregétől fosztják meg" az önkormányzatokat, amelyeknek ráadásul az önrendelkezési jogát is csorbítják.

Sinka Imre békésszentandrási polgármester úgy látta, hogy a kabinet egy felülről irányított rendszert hoz létre, amelynek eredményeként a kistelepülések lakói „negyven kilométerről mehetnek egy személytelen ügyintézőhöz". A politikus kijelentette, hogy a az önrendelkezési jogok elvonásában visszaköszön a hetvenes-nyolcvanas évek járási tanácsrendszerének gyakorlata.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu