Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Idén jóval több önkormányzat oszlatta fel magát
Többnyire forráshiány és emberi tényezők állnak a háttérben

Június vége óta huszonhét önkormányzat oszlatta fel magát, ami az előző ciklus azonos időszakának adatainak majdnem a duplája - közölte a STOP megkeresésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya. Az önfeloszlatás mellett a lemondások száma is jelentősen megnőtt, a négy évvel ezelőtti harminckettőhöz képest idén már negyvenkilenc településvezető köszönt le posztjáról.


Míg négy évvel ezelőtt mindössze 14, addig idén már most 27 önkormányzatnál kellett új választásokat kiírni a helyi testületek önfeloszlatása miatt - derül ki a KIM által vezetett adatokból. Volt olyan település - például a Győr-Moson-Sopron megyei Nagycenk - ahol a testület egy héten belül kétszer oszlatta fel önmagát, mert képtelenek voltak együttműködni a község vezetőjével. Legutoljára a Szolnok megyei Jászladányban írtak ki új helyhatósági választásokat azért, mert a képviselő-testület korábban feloszlatta magát.

A helyi testületek feloszlatásának hátterében településenként változó folyamatok játszanak szerepet. Jászladányban az akadozó szennyvízberuházás miatt, míg Nagycenken azzal indokolták a döntést, hogy képtelenek együttműködni a településvezetővel, mert annak nem megfelelő a vezetői stílusa. A harci képviselő-testület szintén úgy fogalmazott, hogy a testület és Bóni Zoltán polgármester nem tudnak együttműködni.

A Stop megkeresésére Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára kifejtette, hogy az önfeloszlatások megduplázódása mögött többnyire a helyhatóságok alapvető forráshiánya áll. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „a magyar társadalomból egyébként is hiányzik az együttműködés képessége, ezért a polgármesterek sokszor képtelenek együttműködni a helyi testületekkel."

Az idén megválasztott 19 polgármester közül egyébként egyetlen kivétellel mindenki független jelöltként nyerte el a posztot. Kisszentmártonban Bogdán Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot az augusztus végére kiírt helyi választáson.
A feloszlatott önkormányzatok területi elhelyezkedésében nincs észrevehető trend, bár érdemes megjegyeznünk, hogy többnyire kisebb településekről van szó.

Az önfeloszlatás mellett sok helyen a polgármester lemondása miatt kellett időközi választásokat tartani. A 2007-es adatokhoz képest itt is látványos növekedésnek lehetünk szemtanúi. A négy évvel ezelőtti 32-höz képest idén már 49 városvezető mondott le posztjáról. A jelenleg érvényben lévő önkormányzati törvény szerint önfeloszlatás esetén a helyi választási bizottságnak 30 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy három hónapon belül kiírja az időközi választást, meghatározva annak időpontját.

Forrás: stop.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu