Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem az ÖTV rendelkezik az összeférhetetlenségről
A jogállási törvény szabályozza majd a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségét

A jogalkotó úgy döntött, hogy a parlamenti képviselői és a polgármesteri tisztség közötti összeférhetetlenséget nem az önkormányzati, hanem az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozza majd - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára november 16-án, az alkotmányügyi bizottság ülésén. Farkasné Gasparics Emese elmondta ugyanakkor, hogy az indítvány pontosabban szabályozza az összeférhetetlenséget és a méltatlanságot.


Farkasné Gasparics Emese államtitkár rámutatott mindemellett arra, hogy az önkormányzati eladósodottság mértéke jelenleg 1500 milliárd forint, amelyből a szállítói tartozások mintegy 400 milliárdot tesznek ki. Szólt arról is, hogy a feladatfinanszírozásra való áttérés biztos alapokra helyezi a helyhatósági feladatellátást.

A szocialista Lamperth Mónika úgy fogalmazott, az önkormányzati törvényjavaslat illeszkedik a „demokratikus intézményrendszer kiüresítésének" sorába. Véleménye szerint a Fidesz fel akarja számolni az önkormányzati rendszert. Az országgyűlési képviselőség és a polgármesterség közötti összeférhetetlenség ügyével kapcsolatban kifejtette: azt, hogy e témát nem az önkormányzati törvényben akarják szabályozni, lehet jogtechnikai kérdésnek beállítani, de „tudjuk, hogy birkóznak a nagytestű fideszesek, aztán majd eldől, kinek sikerül a saját szempontjait érvényesíteni ebben a kérdésben".

Lamperth Mónika szavaira a fideszes Vas Imre úgy reagált, hogy megmarad az önkormányzatok autonómiája, ugyanúgy lesz a településeknek képviselő-testülete. A jobbikos Gyüre Csaba úgy vélekedett, a javaslat nem szól másról, mint a fideszes hatalomkoncentrációról, és azt csak Ceausescu falurombolási tervéhez tudják hasonlítani.

A Ház előtt fekvő önkormányzati törvényjavaslat azt mondja ki az összeférhetetlenséggel kapcsolatban, hogy a főállású polgármester tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, és e tevékenységet nem végezheti gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjaként, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el.

A polgármesterre megfelelően alkalmazni kell az önkormányzati képviselőre vonatkozó összeférhetetlenségi, méltatlansági, vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat azzal, hogy a polgármester nem lehet más önkormányzatnál polgármester, alpolgármester, települési önkormányzati képviselő, kivéve, hogy a budapesti kerületi polgármester a fővárosi képviselő-testület tagja lehet.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu