Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Sajnos, nem hoztam jó híreket”
A MÖSZ Vas megyében folytatta konzultáció sorozatát

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Vas megyei Rum Községben folytatta megyei konzultációinak sorozatát, ahol közel száz polgármester töltötte meg a Művelődési Ház nagytermét. A megjelenteket Németh László rumi, illetve Patyi Elemér bögötei polgármester, a fórumot szervező Szolidaritás a Vidékkel Mozgalom elnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta: az ÖTV módosítására valóban szükség van, de ennek a településen élők érdekeit szem előtt tartva, a helyi viszonyokat is ismerő polgármesterek véleményének figyelembevételével kellene történnie.


Gémesi György szerint az ország sikeres működéséhez erős önkormányzatokra van szükség

„Sajnos, nem hoztam jó híreket" - ezzel a mondattal nyitotta beszédét Dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok szövetsége (MÖSZ) elnöke, utalva a készülő önkormányzati törvény tervezetére, ami szembemegy az 1990-ben elfogadott, jelenleg is hatályos ÖTV irányaival. A rendszerváltás egyik legjelentősebb törvénye ugyanis a központi és a helyi szervezetek között összességében hatékonyan osztotta el a feladatokat, s a helyi közösségek megfelelő finanszírozás mellett maradéktalanul képesek voltak kötelezettségeiket ellátni.

Ennek köszönhetően az önkormányzati rendszer kiállta az idők próbáját, annak ellenére is, hogy jelentős mértékű, közel 1000 milliárd forintos forráskivonás történt e szektorból. „1990-ben nem volt rossz döntés, amikor a helyi közösségek lehetőséget kaptak ügyeik intézése, mely feladatukat összességében az elmúlt 21 évben jól látták el. Az ország állapotáért, az eladósodottságért nem az önkormányzatok a felelősek" - szögezte le Gémesi György, majd hozzátette: a települések az elmúlt évek legnehezebb időszakában, a folyamatos elvonások ellenére is ellátták feladatukat, szolgálták a helyi közösség érdekeit.

A MÖSZ elnöke szerint az önkormányzatiságban rejlő értékek felszámolása, a centralizáció nemcsak az Európai Unió elképzeléseivel ellentétes, hanem a működés hatékonysága szempontjából is káros. A tervezett változtatások kikapcsolják a helyi motivációt a településen, a legtöbb döntést nem helyben motivált, a helyi közösségért felelősséget érző emberek fogják meghozni, hanem azok kizárólag szakmai úton, a helyi sajátosságokat figyelmen kívül hagyva fognak megvalósulni. A helyi közösségben rejlő plusz erő, energia, motiváció ki nem használásának egyenes következménye a szolgáltatások színvonalának romlása, a feladatellátás biztonságának gyengülése.

Gémesi György azon kijelentésével, miszerint az általános iskolát a helyi közösségnél olcsóbban, hatékonyabban egyetlen hivatal sem képes fenntartani és működtetni, a jelenlévő polgármesterek mindegyike egyetértett. A kistelepülési hivatalok bezárása kapcsán is elhangzott, hogy a remélt megtakarítás várhatóan olyan csekély mértékű lesz, amelyért semmiképp sem lenne szabad feláldozni ezt a helyben oly fontos szolgáltatást. „Ráadásul hogyan tudnák a kistelepüléseken élők majd elektronikus úton intézni az ügyeiket, amikor a nemrég befejezett népszámlálás során országosan is csupán valamivel több, mint az állampolgárok 15 százaléka választotta az elektronikus úton történő kitöltést?" - hangzott el a kérdés.

Dr. Galántai György, Szeleste polgármestere a vidékfejlesztési stratégia kulcsmondatát ismertette: „A vidék élni akar!" Meglátása szerint a jelenlegi, konszenzus nélküli tervezet nem ebbe az irányba mutat. Kovács Péter, Vép polgármestere szerint nem szabad, hogy ezt a törvénytervezetet a Parlament elfogadja, alapjaiban kell módosítani, változtatni rajta. Az adótörvények tervezett változtatása kapcsán ismertette: ha az IPA, az SZJA és a gépjárműadó tervezett módosításait elfogadják, településén az 500 millió forintos bevételből 90 milliót „vonnak el". Az iparűzési adó 20 százalékának elvétele ellen tiltakozott Kovács Vince, Gencsapáti polgármestere, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki úgy fogalmazott: „Ez a döntés azokat sújtja, akik eddig tudatos lépéseket tettek az általuk vezetett településen az iparfejlesztés érdekében."

A felszólalók többsége külön hangot adott azon észrevételének, hogy a kényszerből összevonandó hivatalok nem fogják tudni feladatukat ellátni, a jelenlegi, évek során kialakult körjegyzőségek további fenntartása, a lehetőségek szerinti további ésszerűsítése lenne inkább indokolt, a helyi adottságok, települési sajátosságok figyelembevételével. A felszólalók az óvodák és az iskolák további önkormányzati fenntartását is különösen fontosnak, a település jövője szempontjából kulcskérdésnek nevezték.

Gémesi György válaszában leszögezte: „Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy az ország sikeresen működjön! Ez azonban csak erős önkormányzatokkal történhet! A magyar kistelepülési rendszer a magyar kulturális örökség része, felszámolása beláthatatlan károkat okoz!" Patyi Elemér zárszavában kérte a jelenlévő polgármestereket: „Még jobban szervezzük meg önmagunkat, s még a törvény esetleg ebben a formában történő elfogadása esetén is tegyünk meg mindent azért, hogy a döntések minél kevésbé születhessenek meg a fejük fölött!"

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu