Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tükörbe mer nézni a Pest megyei közgyűlés elnöke
Szűcs Lajos szerint megtettek a megyéért mindent, amit lehetett
A Pest megyei közgyűlés elnöke szerint legalább két éve „borítékolható" volt, hogy csődközelbe jutnak a megyei önkormányzatok az előző időszak forráskivonásai, illetve az erejüket meghaladó többletfeladatok miatt. Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP) november 22-én, a megyék vagyonának átadásáról szóló javaslat parlamenti elfogadásának a másnapján az MTI-nek azt mondta: megtették Pest megyéért, amit lehetett, tiszta a lelkiismerete.

Az egyik legnehezebb helyzetben lévő, mintegy 16 milliárd forintos tartozást felhalmozó önkormányzat vezetője a számvevőszéki vizsgálat napokban kézhez kapott összegzésére utalva kijelentette: lám, feketén-fehéren, számokkal is alátámasztva kiderült, hogy nem az önkormányzat rossz gazdálkodása „küldte padlóra" Pest megyét (ahogy a többi megyei önkormányzatot sem).

Mint hozzátette, világossá vált a jelentésből az is, hogy a fojtogató elvonások nyomán kialakult eladósodást további költségcsökkentő intézkedésekkel már lehetetlen volt „megfogni", kezelni. Szinte törvényszerűen jött el a pillanat, amikor már sem a közétkeztetést végző HunGastnak, sem a Pest megyei intézmények többségét fűtő Tigáznak, sem a tankönyvellátóknak nem tudott utalni az önkormányzat (a hitelezők sora ennél hosszabb); rendkívüli erőfeszítéseket igényelt, hogy úgy-ahogy talpon maradjon a megye.

Szűcs Lajos azt mondta, tisztában volt a korlátokkal, s azzal is, hogy nem lehet „minden ügyet" megnyerni. „Nem könnyű szívvel, s nem örömködve tettem a dolgomat" - húzta alá. Úgy fogalmazott: „nem az a fontos, hogy ki mivel támad, hanem az: ha tükörbe nézek, úgy érzem-e, hogy megtettem mindent. Én bele merek nézni a tükörbe" - tette hozzá. Az őt ért vádakra reagálva közölte, hogy a tiszteletdíját valóban felvette, mint ahogy a többi képviselő is meg fogja kapni az elmaradt járandóságát, nem luxusautóval, hanem egy 6 éves kocsival jár, és saját kezével épített háza nem kacsalábon forgó palota.

Szűcs Lajos elmondta: Pest megye körülbelül 100 intézményének, 6 ezer munkavállalójának, 20 ezer ellátottjának és 12 ezer diákjának az ügyeit veszi át az állam januártól. Hozzátette, hogy az intézményfenntartással jelenleg foglalkozó, szaktudással bíró embereknek nem kell leépítéstől tartaniuk. A megyeházát érintő esetleges létszámváltozásról szerinte korai lenne nyilatkozni, mert előbb a területfejlesztési feladatok részleteiről és az azokhoz rendelt forrásokról kell döntéseket hozni, ezután lehet véglegesíteni a létszámot.  

A közgyűlés elnöke a megyei önkormányzatra a jövőben háruló feladatokról szólva kifejtette: a legnagyobb súlyú teendőjük a pályázatalapú fejlesztési finanszírozást felváltó programalapú finanszírozás rendszerének megtervezése lesz, de valószínűleg a választási, a sporttal és ifjúsággal, illetve a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok is helyben maradnak. Szűcs Lajos arra a kérdésre, mit jelent majd a programalapú finanszírozás „kézben tartása", konkrét példát említett. Mint mondta, az útépítéseknél például az eddigi bürokratikus, többlépcsős és „fölösleges" döntési szintekkel nehezített pályáztatás megszűnik, annak helyébe a települések által készített fejlesztési javaslatok rangsorolása lép. E rangsorolás képezi majd a megyei fejlesztési terv alapját, míg az országos fejlesztési terv a 19 megye elképzeléseit ötvözi.

A közgyűlés elnöke közölte: az év hátralévő részében a legfőbb teendő a megyei intézmények átadása-átvétele. „Javában tart a temérdek mennyiségű információ egyeztetése a szintén a megyeháza épületében működő megyei kormányhivatallal, miközben igyekszünk megnyugtatni a várakozással és bizonytalansággal teli intézményi dolgozókat: januártól ugyanazt kell tenniük, mint eddig, bár lehet, hogy a munka még több lesz" - mondta Szűcs Lajos.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu