Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Államosítással oldanák fel az esztergomi helyzetet
Hét intézményt érintene Navracsics Tibor és Szabó Erika javaslata

A megyei önkormányzatokhoz hasonlóan állami kézbe vetetné Esztergom legjelentősebb közintézményeit az a törvényjavaslat, amelyet képviselőként nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter és államtitkára, Szabó Erika. A tárca már régebb óta kereste a megoldást, hogy az eladósodottsága miatt működőképessége határára ért városban kialakult politikai patthelyzet ne legyen hatással az intézményekre. A kormány még nem adta áldását a javaslatra.


Esztergom egyes intézményeinek átvételéről nyújtott be törvényjavaslatot november 25-én az országgyűlésnek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter, Szabó Erika, a közigazgatási tárca önkormányzatokért felelős államtitkára és Czunyiné Bertalan Judit, a Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal vezetője. Az indítvány szövege szerint a lépésre „a városi polgárok közszolgáltatásokkal való ellátásának maradéktalan biztosítása, az ellátások színvonalának emelése, egységessége és az intézmények hatékonyabb, költségtakarékosabb fenntartása érdekében" van szükség.

A javaslat szerint 2012 . január 1-jétől összesen hét intézményt - a Dobó Katalin Gimnáziumot, a Balassa Bálint Múzeumot, a Glatz Gyula Szociális Központot, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskolát, a Körösy László Középiskolai Kollégiumot, a Szent Imre Általános Iskolát, Gimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Vaszary Kolos Kórházat - venne át az állam az intézmények adósságállományával együtt, hasonlóan ahhoz, ahogyan a két héttel ezelőtt elfogadott, alkotmánymódosítást is igénylő törvénnyel a megyei fenntartású intézmények is állami kézbe kerültek.

A közigazgatási minisztérium az [origo] információi szerint hetek óta lobbizott a kormánynál az esztergomi intézmények átvételéért, eddig eredménytelenül. A három kormánytisztviselő végül az e heti fejlemények hatására döntött úgy, hogy nem vár a kormányra, és egyszerű képviselőként benyújtja a javaslatot. Mivel a kormány és a kormánypárti frakciók csak a jövő héten foglalnak majd állást a kezdeményezésről, a javaslatról, ha megkapja egyáltalán a politikai támogatást, házszabálytól való eltéréssel is csak leghamarabb két hét múlva szavazhatnak a képviselők a parlamentben.

A törvényjavaslat szöveges indoklása szerint „az intézmények működtetéséhez az esztergomi önkormányzat nem rendelkezik megfelelő költségvetési forrással, amelynek biztosítását a önkormányzat törvénysértő és így alkotmányellenes működése tovább nehezít. A kialakult helyzet pedig mára már a feladatellátást veszélyezteti, akadályozza, és hátrányosan érinti az ellátottak, a szolgáltatást igénybe vevő polgárok érdekeit."  A javaslat célja, hogy az önkormányzat intézményei állami irányítás alá kerüljenek, és ezzel az intézményekben a feladatellátás, az állampolgárok, ellátottak számára nyújtott szolgáltatás ne függjön Esztergom fizetőképességének alakulásától.

Forrás: Origo.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu