Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Úgy tűnik, a közigazgatás középszintje kiürült”
Gémesi György szerint több területen aggályos az államosítás

A megyei önkormányzati vagyon államosításáról is dönthet november 14-én az Országgyűlés. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ezzel gyakorlatilag funkcióját vesztette a megyei önkormányzatok rendszere. A politikai döntés megszületett, úgyhogy mi csak azt tudjuk hangsúlyozni, amit hiányoltunk a törvény rövid előkészítéséből – mondta a Hír24-nek  Gémesi György, a MÖSZ elnöke.


Gémesi György szerint a megyei közigazgatás által felhalmozott 180 milliárd forintnyi adósság egyrészt annak köszönhető, hogy az állami támogatás évről évre csökkent, ugyanakkor a feladatok száma vagy nőtt, vagy megmaradt. Egy részletes hatástanulmány azt is kimutatta volna, mely önkormányzatok esetében volt indokolt a hitelfelvétel és melyek esetében nem. A rosszul gazdálkodó megyei önkormányzatok ugyanis az új törvény hatálybalépésével gyakorlatilag következmények nélkül sodorták adósságba az intézményrendszerüket, a jól gazdálkodók pedig ugyanúgy elveszítik intézményeiket, mint a felelőtlenek.

Az MÖSZ elnöke nem ért egyet azzal sem, hogy az alapfokú iskolákat állami fennhatóság alá vonják, mivel ezek az intézmények kötődnek leginkább a települések közösségeihez, ahogy a gimnáziumokat is megtartaná a helyi hatóságok felügyelete alatt. A szakiskolák esetében már van racionalitása az állami felügyeletnek, ugyanis központilag jobban irányítható, mely területeken keletkezik munkaerőhiány.

Az egészségügyi intézmények államosítását sem ellenzi általánosságban a MÖSZ elnöke, igaz, a hatástanulmányok itt is hiányoznak, de azt elismeri, hogy egy széttagolt egészségügyi rendszernél hatékonyabb lehet egy központilag koordinált irányítás. A kulturális intézmények államosítása azonban szintén aggályos Gémesi György szerint, hiszen nem látni egyelőre, mitől lesz olcsóbb ezeknek a fenntartása, ha a központi büdzséből finanszírozzák a működésüket.

Arra a kérdésre, hogy milyen funkciót töltenek be ez után a megyei önkormányzatok, a MÖSZ elnöke azt felelte, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy a közigazgatás középszintje kiürült Magyarországon és fogalma sincs, mit fognak csinálni a még legalább két évig mandátummal rendelkező megyei önkormányzatok. A kormány szerint a területfejlesztés lesz a legfőbb feladatuk, de az csak a későbbiekben dől el, sikerül-e tartalommal megtölteni ezt a funkciót.

Forrás: Hír24

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu