Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. május 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Veszélyben az önkormányzatok tulajdona!
A TÖOSZ állásfoglalása Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló T/5005. számú törvényjavaslatról

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége november 22-ei ülésén megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a Fidesz- Magyar Polgári Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjának vezetői által beterjesztett javaslattal, a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló T/5005. számú törvényjavaslat 27. cikkével kapcsolatban.


A 27. cikk (1) bekezdése szerint a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 2011. december 31-én hatályos 12. § (2) bekezdését helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy más helyi önkormányzat részére való átadására 2013. december 31-ig alkalmazni kell.

A Magyar Köztársaság Alkotmánya 2011. december 31-vel ugyan hatályát veszti, viszont a 12.§ (2) bekezdése, amely szerint a helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy helyi önkormányzat részére történő ingyenes átadásáról törvény rendelkezhet, még két évig hatályban marad.

Ez a sajátos „alkotmányos megoldás" lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok tulajdonát törvénnyel az állam, vagy másik helyi önkormányzat tulajdonába adják ingyenesen, miközben az Alaptörvény szerint tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet. A helyi önkormányzatok tulajdonát, mint köztulajdont, valamint a tulajdonost megillető jogokat az Alaptörvény elismeri. A beterjesztett törvényjavaslat - átmeneti rendelkezésként - két évig felül kívánja írni az Alaptörvényt, ezzel súlyosan veszélyezteti az önkormányzati tulajdonnal való gazdálkodásának és rendelkezésének szabadságát.

Miközben az Országgyűlés elé beterjesztett új önkormányzati törvényjavaslat már nem tartalmazza a feladatellátáshoz szükséges vagyon ingyenes átadásának lehetőségét, aközben „alkotmányos szinten" kívánják lehetővé tenni az ingyenes vagyonátadást.

A TÖOSZ továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint amennyiben kötelező önkormányzati feladat átadásra kerül másik önkormányzatnak, vagy az állami szervnek abban az esetben a feladatellátáshoz szükséges vagyon átadásával egyidejűleg kerüljön megtérítésre az értéknövelő beruházás, az állami juttatáson kívüli önkormányzati hozzájárulás, a feladat ellátást terhelő hitel és kötvény visszafizetési kötelezettség.

Az ingyenes vagyonátadás igazságtalan mindazon helyi közösségekkel szemben, amelyek saját hozzájárulásukkal gazdagították a közvagyont és saját fejlesztéssel teremtettek olyan önkormányzati vagyont, amely a kiegyensúlyozott gazdálkodásukat segíti.

A beterjesztett alaptörvényi rendelkezés egyértelműen önkormányzat ellenes, veszélyezteti az önkormányzati tulajdon szabadságát, ezért a TÖOSZ elnöksége felhívja a törvényjavaslatot beterjesztő frakcióvezetőket, hogy az önkormányzati tulajdon ingyenes átadására vonatkozó törvényjavaslatot vonják vissza.

Schmidt Jenő,
a TÖOSZ elnöke

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu