Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az MLP elmondta, hogyan működtetné az iskolákat
A liberális párt úgy véli, önkormányzati társulásoknak kellene létrejönniük az oktatási intézmények működtetésére

A Magyar Liberális Párt (MLP) azt szeretné elérni, hogy a települési oktatási intézmények működtetésére önkéntes alapú önkormányzati társulások jöjjenek létre – közölte a párt ügyvivője egy 2016. május 10-i, nyíregyházi fórumon. Bősz Anett elmondta, ez a javaslat a jelenlegi financiális állapotok mellett „utópisztikusnak” tűnik, de ez egyben politikai deklaráció is, amit a Fidesz és a KDNP valószínűleg nem fog támogatni.


Emlékeztetett, az MLP-nek korábban már volt hasonló törvénymódosító javaslata, amely hatályba lépése esetén megszüntette volna a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) és az önkormányzatok fenntartásába adta volna az iskolákat.

„Sem a Klik, sem a 2010 előtti oktatási állapotok visszarendezése nem megoldás” – mondta a fórumon Bősz Anett. Az MLP ügyvivője kifejtette, a korábbi oktatási minisztériumok működése „gúzsba kötött tánccá” változott, amikor az iskolák működtetéséhez nem kaptak elegendő pénzt a mindenkori pénzügyminisztertől. „Ezt a játékot húsz éven keresztül játszották a különböző kormányzatok, a rossz rendszer miatt pedig nagyon sok kisebb önkormányzat képtelen volt finanszírozni és működtetni az iskolákat” – tette hozzá.

Az MLP korábbi törvénymódosító javaslata szerint – ami végül nem került az Országgyűlés elé – a nagyobb városoknak az iparűzési adóból kellene fedezniük az iskoláik működtetését, a kisebb önkormányzatoknál pedig évenkénti felméréssel vizsgálnák meg, hogy képesek-e fenntartani az oktatási intézményeiket. Amennyiben nem tudnák, az állami normatíva 1,1-1,5-szeresét kapnák meg segítségként a költségvetésből – ismételte meg a párt korábbi javaslatát Bősz Anett.

Jelezte, az MLP emellett azt szeretné elérni, hogy az önkormányzatok önkéntes alapon társulásokat hozzanak létre, amelyeknek a településeken működő oktatási intézmények fenntartása lenne az elsődleges feladata.

A cél egy vegyes oktatási rendszer megvalósítása, amelyben az állam a kistelepülések önkormányzatai számára regionális – járási vagy tankerületi – intézményfenntartó központot létesít, a nagyobb települések önkormányzatai pedig önerőből oldanák meg az iskoláik működtetését – mondta a liberális politikus.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu