Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jogerősen is elítélték Gelse egykori polgármesterét
Rácz Józsefet Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, illetve közokirat-hamisítás miatt marasztaltak el

Az elsőfokú ítélet minősítését részben megváltoztatva, de a többmilliós pénzbüntetést helybenhagyva jogerősen is elítélte a Zalaegerszegi Törvényszék Gelse egykori polgármesterét, akit az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, illetve több tucat esetben elkövetett közokirat-hamisítás miatt marasztaltak el – tájékoztatta a törvényszék az MTI-t.


Rácz József húsz éven át vezette SZDSZ-es polgármesterként a zalai települést, de a 2010-es önkormányzati választásokon alulmaradt akkori kihívójával szemben.

A mintegy 1200 lakosú település ellen – ahol 2010 előtt többmilliárd forint értékű beruházás valósult meg állami és európai uniós pályázati forrás felhasználásával – 2011 elején több mint egymilliárdos tartozás miatt csődeljárás indult, és a pénzügyek miatt az önkormányzat feljelentést tett.

A törvényszék mostani közlése szerint a volt polgármestert az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése, továbbá 35 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, illetve 70 esetben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében találták bűnösnek, amiért hárommillió forint pénzbüntetést szabtak ki, 20 havi részletfizetést engedélyezve.

Az elsőfokú ítéletben a 105 rendbeli közokirat-hamisítás mindegyikében még mint felbujtót mondták ki bűnösnek, a pénzbüntetés azonban változatlan maradt.

A zalai település egykori vezetőjét azzal vádolta az ügyészség, hogy az önkormányzat által közmunkán foglalkoztatottak részére a munkabért, illetve a túlóra után járó juttatást 239 esetben átmeneti segély címen fizette ki. A kifizetésre a polgármester adott utasítást, az átmeneti segély kifizetéséről szóló határozatok elkészítését pedig a szociális igazgatás területén dolgozó másodrendű vádlott végezte, akinek szintén pénzbüntetést tartalmazó ítélete még első fokon jogerőssé vált.

Az ügyészség azzal is vádolta a korábbi településvezetőt, hogy nem megfelelő módon használta fel a település termálfürdőjének fejlesztésére nyert EU-s pályázati pénzt. A 2010 szeptemberében megkapott 45,6 milliós pályázati előlegből ugyanis mintegy 4,3 milliót fizettek ki pályázati célra, 41,3 milliót pedig jogtalanul a település működési költségeinek fedezésére fordítottak.

Rácz József a per során azzal védekezett, hogy a település pénzzavarban volt, számlájára inkasszó került, a működési költségeket pedig így tudta fedezni.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu