Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milyen a korszerű önkormányzati honlap? – 1. rész
Mobileszközökre optimalizálva – Jól tagolt, hasznos tartalommal

Az elmúlt években sokat változtak az internetezési szokások, ami azt eredményezte, hogy a jelenlegi honlapok nagy része mára elavulttá vált. Az önkormányzatok honlapjai esetében is sokszor találkozhatunk arculati, megjelenési, illetve tartalmi, strukturális problémákkal, s a legtöbb településnek még nincsen mobiltelefonokra optimalizált, vagyis kisméretű kijelzőn is jól áttekinthető honlapja. De milyennek is kellene lennie egy optimális önkormányzati honlapnak?


Mobileszközökre optimalizált „reszponzív” honlap

A világ folyamatosan fejlődik, változnak az internetezési szokások, és ezekkel a változásokkal lépést tartva kell olyan honlapokat készíteni, amelyek megfelelnek a jelen elvárásainak. A felmérések szerint 2014-ben internetezők 51 százaléka okostelefonról lépett fel a világhálóra, vagyis a telefonja kijelzőjéről böngészte a honlapokat.

A modern honlapok már érzékelik, hogy milyen eszközről nézik őket és ehhez alkalmazkodva jelennek meg a kijelzőn, így nem kell belenagyítani a tartalomba, hanem a telefonok kisméretű kijelzőjén is kitűnően látható a honlap. Ezeketek a honlapokat hívjuk mobileszközökre optimalizált, „reszponzív” honlapoknak.

Ez a technológia nem új, már két-három éve jelen van, de mára már olyan szükségszerűvé vált, hogy a hagyományos honlapok elavultnak számítanak.  Egy mobileszközökre optimalizált, reszponzív honlap előnyei:
- egy honlap, mégis máshogy jelenik meg a különböző eszközökön,
- a felhasználók könnyebben megtalálják, amit keresnek, időt spórolva ezzel,
- az elérhetőségeknél egy gombnyomásra navigál, tárcsáz, vagy üzenetet küld,
- a Google kereső előre sorolja,
- egyszerű a tartalomfrissítés,
- több a látogató.

Jól tagolt, hasznos tartalom

Vajon milyen tartalomra vágynak a felhasználók, melyek azok a kiemelten fontos információk, amelyeket közvetíteni kell az önkormányzat honlapján? Egy település honlapja egyszerre több funkciót lát el. Informálja és tájékoztatja a lakosságot, megkönnyíti a hivatali ügyintézést, segíti az idegenforgalmat a helyi vállalkozásokat és a közösségi életet.

- Bemutatja a települést és a főbb intézményeket azok elérhetőségeivel, az önkormányzat felépítését és munkatársait, azok elérhetőségével.
- Tájékoztat az aktualitásokról, hírekkel szolgál és információkkal, amelyek meghatározóak a település életében, kiegészítve ezeket képgalériával és videókkal is.
- Megkönnyíti a hivatali ügyintézést, online ügyintézéssel, időpontfoglalással, űrlapokkal és letölthető dokumentumokkal.
- Bemutatja a települést, a látnivalókat, hasznos tanácsokkal szolgál a látogatók számára, tájékoztat a vendéglátó- és szálláshelyekről.
- Lehetőséget biztosít a helyi vállalkozásoknak a bemutatkozásra, segítve ezzel a helyi gazdaság fejlődését.
- A hírekkel és a helyi események bemutatásával fejlesztheti a közösségi életet, ami jól kiegészíthető a közösségi média adta lehetőségekkel.

Nagyon fontos, hogy a honlapon jól strukturált, egyértelmű információk legyenek. Még mindig sok helyen látjuk a régi három hasábos elrendezést és a tömérdek tartalmat, ami hirtelen ránk zúdul. Minden elérhető már a nyitólapon, ami olyan információ-terhelést ad a látogatónak, hogy az már azt sem fogja tudni, mit keressen igazán. Ez a jelenség a bőség zavara, olyan, mint amikor egy óriási svédasztal előtt állunk, és hirtelen azt sem tudjuk, mit kóstoljunk meg. Mindig csak annyi információ legyen a lapon, ami könnyen értelmezhető, a felhasználó úgyis megkeresi, ami érdekli, hiszen erre való a jól strukturált átlátható menürendszer.

Fordítsunk nagy figyelmet a helyi intézmények és hivatalok bemutatására és arra, hogy a látogató akár egy érintéssel oda navigálhasson vagy tárcsázhassa az adott telefonszámot, esetleg üzenetet küldhessen.

A település bemutatása és a látnivalók feltüntetése nagy segítség lehet a turistáknak. Mindenképen előnyös, ha ezeken kívül megismerhetik a helyi vendéglátó- és szálláshelyeket is, hiszen a turizmus gazdaságélénkítő hatással lehet a településre.

A cikk következő részében a modern önkormányzati honlap arculati követelményeivel ismerkedhetnek meg.

Ferenczi István
holnapfejlesztő
istvan@siteice.com

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu