Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elvennék az iskolák üzemeltetését a településektől
A polgármesterek arra kíváncsiak: a viszi-e az állam az épületeket?

A még önkormányzati működtetésű iskolákat is államosítaná a kormány a közoktatás átalakításának napokban bejelentett tervezete alapján: elvennék az üzemeltetési jogokat a településektől. A szakszervezetek szerint ezzel a pedagógusok akaratával ellentétesen tovább centralizálják az oktatást. A települések arra kíváncsiak: a bejelentéssel viszi-e az állam az épületeket?


„Egyelőre nem lehet tudni, vagyonkezelői jogot akar-e az állam vagy tulajdonjogot” – mondta Sütő László, Marcali polgármestere. – Ha csak az előbbit, valamennyire még járható útnak tűnik, hiszen akkor az oktatáson kívüli hasznosítás lehetősége megmaradna a településeknek. A tulajdonjog viszont, úgy vélem, tolerálhatatlan. Főleg, hogy szerintem a Klik, vagy nevezzük is bárhogy az állami fenntartót, nem vált be, az önkormányzatok sokkal jobb gazdái voltak az intézményeknek. Méghozzá a jelenleginél jóval kisebb pénzből: ha a mostani finanszírozási kerettel dolgozhatnának a települések, semmi gondjuk nem lenne.

„Nincs semmi előremozdulás, sőt, inkább visszalépésről beszélhetünk” – kommentálta a kormány közoktatással kapcsolatos változtatási terveit Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Somogyért is felelős ügyvivője. „Elfogadhatatlan, s azt kell mondjam, cinikus a döntéshozók hozzáállása, látszategyeztetésekkel húzták az időt, majd reformok helyett még komolyabb központosítást jelentettek be.”

A tervek szerint július elsejével megszűnik ugyan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), a helyét pedig valószínűsíthetően ötven-hetven kisebb egység veszi át, afféle menedzserközpontok, melyek feladata az intézmények támogatása lesz. Méghozzá minden szempontból, megszűnik ugyanis az eddigi vegyes fenntartás, vagyis, hogy a Klik volt az iskolák fenntartója, az önkormányzatok pedig az üzemeltetője.

„Abban igaza van a kormánynak, hogy a vegyes rendszer megbukott – jelentette ki Nagy Erzsébet –, csak éppen az állami rész csődölt be. Ezt bizonyítja, hogy a háromezer fősnél kisebb településeken, ahol a Klik a fenntartás mellett a működtetést is átvette, ugyanolyan gondokkal küzdöttek az iskolák, mint ahol az önkormányzat maradt az üzemeltető. Ennek ellenére most a félezer, még települési működtetésű intézményt is államosítják. És ezzel megmarad az alapprobléma: a döntések nem helyi szinten születnek majd, az embereknek nem lesz beleszólásuk semmibe.”

– A tulajdonba vétel elképzelhetetlen, hiszen ezek az épületek a települések vagyonához tartoznak – tette hozzá Ormai István nagyatádi városvezető –, s az elmúlt években rengeteg saját és pályázati pénzt öltek az önkormányzatok, hogy a kor nívójára hozzák az iskoláikat. Így tehát, ha el akarja venni az állam, csak hasznosítási szerződésről lehet szó. És ami még nagyon fontos, ha elveszik az üzemeltetői jogokat, ne kelljen működtetői hozzájárulást fizetni, hiszen ha valami az államé, akkor oldja meg a finanszírozását, különben abszurd helyzet áll elő.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Somogyi Hírlap / sonline.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu