Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közel 50 milliárdot vonnak el az önkormányzatoktól
Szolidaritási hozzájárulás az iskolák üzemeltetéséért – Kevesebb kiegészítés az idegenforgalmi adóhoz

Szolidaritási hozzájárulást, vagyis egyfajta adót vetne ki a kormány az önkormányzatokra jövőre, hogy fedezni tudja az iskolák teljes államosítását – derült ki az Országgyűlés Költségvetési bizottságának 2016. május 27-i ülésén. A kabinet a költségvetési módosító indítványokról szóló döntéssorozat után adta be saját indítványait, amelyeket a kormánypárti frakciók támogattak az ülésen – írja a Világgazdaság. 


Miután most már több változtatást nem lehet beadni és az indítványok az egységes módosító javaslat részei lettek minden esély megvan rá, hogy a plenáris ülésen is megszavazzák azokat.

Az új kormányzati javaslat értelmében az önkormányzatoknak az adóerő-képességük szerint kell fizetni a hozzájárulást, sávos rendszerben: fejenként 32 ezer forint adóerő-képesség alatt nincs elvonás, a felett viszont fokozatosan emelkedik a terhelés a szerint, mennyi adót képes beszedni a település egy lakosára vetítve.

A pénzt az önkormányzatnak egyébként járó normatív finanszírozásból vonják le, a kormány ebből a forrásból összesen több, mint 21 milliárd forintra számít. Ez annyit jelent, hogy a gazdagabb kistelepülések járnak rosszabbul, hiszen az elvonás a jobb jövedelmű településeket nagyobb mértékben érinti, míg a kisebb falvakban nem kell annyi iskolát üzemeltetni, mint nagyobbaknál. Ez alapján a szegényebb nagyvárosok járhatnak jobban, de a végső mérlegbe még azért beleszólnak a támogatáscsökkentések is.

Az önkormányzatoktól átvett iskolák finanszírozására hivatkozva ugyanis a hozzájáruláson kívül is tovább csökkentik az önkormányzatok egyéb jutatatásait: így például a kormány 1,55 forint helyett csak 1 forintot ad majd az idegenforgalmi adóhoz, amivel 7 milliárd forintot vesz ki az önkormányzatok zsebéből – Budapest mellett a Balaton-parti települések lehetnek kárvallottak. A fővárosi kerületeknek ezen kívül el kell búcsúzniuk a főutak karbantartására számukra elkülönített 500 millió kerettől is.

Ezen kívül 300 millió forinttal csökken az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladatinak támogatása is, de a rendkívüli támogatási keretet is megfelezték 25-ről 11 milliárdra csökkent a félretett összeg – és persze a kormány most már nem fizet semmit a köznevelési feladatok ellátásáért sem (hiszen azt szeptembertől ő látja el).

Összességében több mint 27 milliárd forintot von el a településektől a kormány a közvetlen támogatás-csökkentéseken keresztül, és az egyetlen jó hír, hogy az új önkormányzati adó és a visszavágott támogatások mellett sokkal kisebb összegre számít csak a köznevelési intézmények működtetésével kapcsolatos befizetések címén – 7 milliárd helyett 300 millióra. Egyébként úgy vélik ugyanis, hogy a közneveléssel kapcsolatos bevételek majd a Klikknél jelentkeznek majd, amelynek a költségvetése összességében 50 milliárd forinttal emelkedik.

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu