Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lemondott Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere
A Pest megyei városvezető egyben azt is bejelentette, hogy újból elindul az időközi választáson

Tizennégy év után, 2016. május 30-án lemondott Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. A városvezető a Szegedi Ítélőtábla jogerős verdiktje után döntött úgy, hogy távozik a Pest-megyei település éléről. Egyben be is jelentette, hogy az időközi választásokon elindul újból, mivel jelölő szervezete a Gyömrő 2000 Kör egyhangú szavazással őt delegálta polgármester-jelöltnek. Ez néhányak szerint nem lehetséges, míg mások szerint igen.


Egy biztos, Gyenes Levente történelmet ír, hiszen Magyarországon eddig még sosem volt példa arra, hogy egy elmarasztaló bírósági ítélet miatt lemondott polgármester az időközi választásokon elinduljon.

Gyenes Levente a lemondását és az újraindulását a Facebook oldalon jelentette be és azt is, hogy újra indul az időközi megmérettetésen. A polgármester lemondása azért is meglepő némileg, mert a jogerős ítéletet írásban még nem kapta kézhez.

A törvények értelmében ezután kellene a következő testületi ülésen lemondania. A szegedi bíróság hivatalos sajtóközleménye az alábbiakat tartalmazza:

Több ponton megváltoztatta, de a büntetési tételek tekintetében az I. fokon kiszabott ítéleteket helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntetőtanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt Zs. Tibor és társai ellen indított büntetőügyben. Így a legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott kapta (7 évszabadságvesztés, 7 év közügyektől eltiltás). A II. rendű vádlott büntetése 4 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás lett, míg a IV. rendű vádlottat, a társaság könyvelőjét 4 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték I. fokon. A többi vádlottat rövidebb tartamú, egy részüket végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

A VII. rendű vádlottat Gy. Leventét, bár az államnak okozott 6 millió forintos kárt az eljárás során maradéktalanul megtérítette, a 9 db számla cégébe történő befogadása miatt (adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége) 9 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla, és bár a vádlott előzetes mentesítést nem kapott, de a közügyektől sem tiltották el. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az elsőrendű vádlott Zs. Tibor több vallomásában is próbálta valamiféle irányítói szerepkörrel felruházni Gyenest, de ezt alapos vizsgálat után sem az első fokú, sem a másodfokú eljárásban nem látták bizonyítottnak a bírák, ezért ezen vádpontok alól Gyenest maradéktalanul felmentették.

Mindenesetre az elsőrendű vádlottnak nem ez volt az egyetlen furcsa húzása. Miután Gyenesre terhelő vallomást tett, az elsőfokú bírósági eljárás alatt próbálta beszámíthatatlannak nyilváníttatni magát, majd gondnokság alá vetetni, hogy megszűnjön a büntethetősége. Miután ez nem sikerült és hamis elmegyógyászati papírok felhasználása miatt külön eljárás alá vonták, akkor megszökött és csak hónapok múlva tudták elfogni a fővárosi rendőrök, kinyomozva búvóhelyét.

Gyenes Levente ex-polgármester az alábbiakat írta mai közösségi bejegyzésében:

„Lemondásom fő indoka az, hogy lakosaink közvetlen szavazással döntsenek arról,  engem tartanak-e továbbra is alkalmasnak arra, hogy az elmúlt 14 év irányvonala szerint vezessem tovább szeretett városunkat.

Jogászkodással, jogi csűrcsavarással még akár évekig megtarthatnám polgármesteri pozíciómat, de én ennél egyenesebb vagyok és az egyszerű, tiszta megoldásokat keresem, szeretem.

Nagyon fontosnak tartom a nyár végére várható polgármester-választást, mivel csak ennek eredményeképpen szűnhet meg az a negatív kampány, amelyet néhány politikai ellenfelem próbál országosan gerjeszteni.

Tudom, hogy a most kezdődő kampányidőszakban is ugyanúgy csak a lejárató hadjáratra számíthatok, mint a két évvel ezelőttiben, így erre lélekben felkészültem, felkészítettem környezetemet is.

2002 óta, az elmúlt tizennégy évben mindig polgármesteri eskümhöz híven, tudásom legjavával szolgáltam szeretett városunkat. Bízom abban, hogy továbbra is bizalmat kapok lakosainktól, hogy városfejlesztési elképzeléseimet megvalósíthassam a jövőben is.”

A közösségi oldalán mindenesetre néhány óra alatt több százan biztosították támogatásukról lájkok és konkrét bejegyzések formájában. Magyarországon egyedülálló módon egyetlen negatív komment sem kísérte a távozó és újrainduló polgármester bejegyzését. Valamit tud ez a város és ez az ember…

Forrás: Esti Újság - Facebook

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu