Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

12,5 milliárd jut a konszolidációból kimaradtaknak
Az önkormányzatok augusztus 31-ig adhatják le pályázati igényüket

Idén is 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésekre az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatoknak – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2016. május 3-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az önkormányzatok augusztus 31-éig adhatják le pályázati igényüket, a források elosztásáról pedig november 15-éig egy tárcaközi bizottság javaslatára a belügyminiszter dönt.


Pogácsás Tibor felidézte: a kormány 2011-ben döntött az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról, és 2014-ig több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam. Ezzel egyidejűleg arról is határoztak, hogy az 1176, hitelfelvétel nélkül gazdálkodó önkormányzatnak létrehoznak egy 50 milliárd forintos fejlesztési keretet, amelyet 2014 óta évről évre meghirdetnek.

Hozzátette, a lakosságszámtól függ, hogy egy-egy önkormányzat mekkora támogatást kap. A pályázat egyszerű, nem igényel pályázati szakértőket. Példaként említette, hogy a támogatás önkormányzati utak, járdák, épületek felújítására, de akár vízelvezetésre, csatornahálózat építésére, településfejlesztésre is fordítható.

Kitért arra: az elmúlt évek tapasztalatai alapján több önkormányzat megvásárolandó ingatlanra szerette volna a pénzt felhasználni, erre eddig nem volt lehetőség, de a tervek szerint az év folyamán a költségvetési törvény módosulásakor ezt a lehetővé teszik.

Pogácsás Tibor azt mondta: az önkormányzatok augusztus 31-éig adhatják le pályázati igényüket, a források elosztásáról pedig november 15-éig egy tárcaközi bizottság javaslatára a belügyminiszter dönt.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ha az adott beruházás építési, illetve létesítési engedélyhez kötött, akkor az önkormányzatoknak ezzel rendelkezniük kell, csak akkor tud velük szerződést kötni a tárca és csak így tudják felhasználni a forrásokat.

Az államtitkár egy másik pályázati forrásról is beszélt: idén 5,5 milliárd forintos keretet szánnak az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. Ez a pályázat három részből áll, és új elem, hogy az önkormányzatok valamennyire nem pályázhatnak, csak egy-egy fejlesztésre.

A kötelező önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó ingatlanok, létesítmények fejlesztésére – például bölcsődei, óvodai, egészségügyi alapellátást nyújtó létesítmények infrastruktúrájának bővítésére – legfeljebb 30 millió forintot nyerhetnek el az önkormányzatok.

A pályázat második részeként óvodai, iskolai sportterületek, sportlétesítmények, utánpótlás-sportlétesítmények felújítására, fejlesztésére lehet pályázni, erre a célra legfeljebb 20 millió forintot kaphatnak az önkormányzatok.

A keret harmadik elemeként településmérettől függően belterületi utak, járdák, hidak fejlesztésére lehet pályázni. Ebben az esetben a tízezer alatti lélekszámú települések 15 millió, az ennél több lakosúak 30 millió, a megyei jogú városok 50 millió, a főváros pedig 100 millió forintot kaphat.

A vissza nem térítendő támogatásra június 2-áig pályázhatnak az önkormányzatok, ezekről az első körben augusztus 5-éig döntenek, majd október 26-áig a második körben újabb döntés születhet a fennálló keretről.

Pogácsás Tibor felhívta a figyelmet arra, ennél a pályázatnál is szükséges, hogy az önkormányzatok rendelkezzenek a szükséges engedélyekkel a forrás felhasználásához.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu