Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Durván lelakják a szegedi szociális bérlakásokat
A városi ingatlankezelő 642 üres lakásából 187 van olyan rossz állapotban, hogy ki sem lehet adni

Évről évre nő a bérlők által tönkretett szegedi önkormányzati lakások száma, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV Zrt.) 642 üres ingatlanjából mindössze 187 lakható. Felújítás helyett eladják a romokat, a jó állapotúakra hamarosan fizetőképes bérlőket keresnek – olvasható a Délmagyarország cikkében.


2010-ben 192 helyreállíthatatlan lakása volt az IKV-nak, ez 2015-re 455-re nőtt. A régi szerződések érthetetlen módon nem kötötték a lakókat a lakások megóvására, az újak viszont már igen. Az IKV Zrt. a visszavételkor megköveteli, hogy a lakások épek maradjanak.

„Már egyszer takarítottunk, de a szagok nem tűntek el. Így néz ki egy eladásra szánt egykori szociális bérlakás” – mutatta lapunknak a Klapka tér egyik nagy alapterületű önkormányzati lakását Dénesné Szűcs Henrietta. Az IKV igazgatási csoportvezetőjével 4 otthont néztünk meg tegnap, kettőt már felújítottak, kettő viszont menthetetlen.

„Ezt a Gyertyános utcai 72 négyzetméteres, szinte belvárosi lakást nem éri meg renoválni. Nem azért, mert nincs rá pénz, hanem azért, mert túl sokba kerülne a teljes javítás – amiből több kisebb lakást lehetne felújítani” – mondta az IKV munkatársa.

Dénesné Szűcs Henriettával már felújított lakásokat is megnéztük. Egy Juhász Gyula utcai egyedi fűtéses 41 négyzetméterest, valamint egy Maros utcai 48 négyzetméterest. Mindkettő lakásnak szociális alapon nagyjából 10-15 ezer forint lenne a havi bérleti díja.

A múlt heti közgyűlés előtt az IKV beszámolójából kiderült, a városi ingatlankezelőnél 642 üres lakás várja sorsát. Miért állnak üresen a lakások? – kérdeztük. Az IKV elnök-vezérigazgatója elmondta, az önkormányzati tulajdonban álló 187 van olyan állapotban, hogy azt ki lehet adni. Ha a KSH átlagos családlétszámával számolunk – ami 2,9 fő – akkor több mint félezer szegedinek lehetne önkormányzati lakása. Kardos Kálmán arról is beszélt, hogy a maradék 455 lakást annyira lelakták, hogy nem éri meg felújítani, és nem is lehet így kiadni.

„A bérlők szociális bérleti díjat fizetnek, a karbantartási munkálatok is őket terhelnék. Ennek csak kevesen tesznek eleget” – mondta Kardos Kálmán. Hozzátette, az is gyakori, amikor 30-40 év után a bérlő halála után kerül vissza a városhoz a lakás, minden felújítás nélkül. Miért nem adják bérbe ezt a rengeteg lakást? – merül fel az újabb kérdés. – A kiadások folyamatosak. 2016-ban 175 üres lakás bérbeadását, valamint 50 lakás felújítását tervezzük – tette hozzá Kardos Kálmán.

Így lehet szociálislakás-bérlő

Könnyű olcsó lakáshoz jutni, ha megfelelünk a feltételeknek és pályázunk. Aki az IKV-tól szeretne szociális alapon lakást bérelni, annak a nettó egy főre jutó jövedelme magasabb kell, hogy legyen, mint 37 ezer 050 forint, de kevesebb, mint 111 ezer. Ez azt jelenti, hogy két minimálbéres szülő két gyerekkel is kaphat lakást.

Forrás: Délmagyarország

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu