Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A településeken vasalják be az államosítás árát
Wittinghoff Tamás szerint az állam korábban sem volt jó fenntartó

Az önkormányzatokon hajtja be a kabinet az iskolák államosításának árát. Csaknem ötvenmilliárd forintot von el a helyhatóságoktól szolidaritási adó címén. A legtöbb pénzről a gazdagabb települések és a nagyobb idegenforgalmú helyhatóságok mondhatnak le, az elvonás mértéke ugyanis egy-egy falu vagy város adóerő-képességétől függ – tudósít a HírTV.


Április végén jelentette be a kancelláriaminiszter, hogy teljes államosítás jöhet az oktatásban. „A vegyes modell megbukott. Tehát az a modell, hogy az iskola az állam fenntartásában, az önkormányzat működtetésében van, hibás döntés volt” – mondta akkor Lázár János.

Az viszont csak most derült ki, hogy az állam ezúttal nemcsak feladatot, hanem forrást is elvon az önkormányzatoktól, összesen csaknem 50 milliárd forintot. Ebből 21 milliárdot aszerint, hogy egy-egy település mennyire gazdag, vagyis milyen a lakosság adóképessége.

„Többet vesznek el az adott településektől, mint amennyit az adott intézményekre, nevezetesen az iskolákra fordítanának. Így volt ez kistelepülések esetében is egyébként korábban. Sokan nem tudják, hogy a működtetés és a fenntartás két különböző dolog. A fenntartás magához az iskolai tevékenységhez, a működtetés pedig az épületek fűtéséhez, karbantartásához kapcsolódik” – közölte Budaörs polgármestere. Wittinghoff Tamás szerint ugyanakkor az állam korábban sem volt jó fenntartó, és a teljes központosítás sem garancia arra, hogy a jövőben az lesz.

Az alig 2000 lelkes Győrújfalu polgármestere kevésbé borúlátó. Nagy Imre Attila szerint a sávos adózásnak köszönhetően a terheket a tehetősebb önkormányzatok viselik. Az a település ugyanis, ahol fejenként 32 ezer forint alatt van az adóerő-képesség, fizet semmit. „Olyan országban kell élnünk, ahol a közös teherviselés ilyen szempontok alapján is megnyilvánul. Én alapvetően ezt az elképzelést nem tartom rossznak. Nyilván ahogy telnek az évek, ezt majd finomhangolják; meg vagyok győződve, hogy ez a 32 ezer forint három év múlva kevesebb lesz” – hangsúlyozta a polgármester.

Az LMP viszont azt mondja, nem lenne szabad újabb forrásokat elvonni az önkormányzatoktól. „Biztos, hogy nincsen paritásban az, amit elvonnak és a feladat, hiszen minden területen alulfinanszírozott volt az önkormányzat. Egy minden területen alulfinanszírozott önkormányzattól nem lehet forrásokat elvonni” – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

Ha a parlamenti többség elfogadja a javaslatot, azok a települések is rosszabbul járnak, ahol nagy az idegenforgalmi adó-bevétel. A kabinet ugyanis elvonja az állami hozzájárulás egy részét. A fővárosi kerületek pedig félmilliárdos útfelújítási keretükről mondatnak le a szolidaritási csomag részeként.

Forrás: HírTV

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu