Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mintagazdaság közmunkásokkal Rábaszentmihályon
Az ország egyik legjobb önkormányzati gazdasága működik a Győr-Moson-Sopron megyei községben

Messze földről jönnek a rábaközi faluba településvezetők, hogy ellessék a titkot. Horváth Gábor polgármester szerint viszont nincs titok, csak egy ősi igazság: „Dolgozni kell, nem dolgozgatni. Akkor jönnek az eredmények is” – ezt vallja a szentmihályi polgármester. Azt azért elárulta a Kisalföldnek: amikor négy évvel ezelőtt kiszántott egy hektárnyi községi búzát, mert kellett a hely a zöldségeknek, nem gondolta, hogy idáig eljutnak.


„Azt hittem, akkor meglincselnek a falubeliek. Mert ki hallott olyat, hogy az életnek ekével megyünk neki” – emlékezett vissza Horváth Gábor. „Szerencsére nem így történt, de azért azt is kétkedve nézték, amikor a közútkezelőtől kölcsönzött hófogó hálóval kerítettem be a területet. Aztán elindult a közmunkaprogram, a kertészet. Az vezérelt akkor is, mint ma, bizonyítani, mire vagyunk képesek és maradandót alkotni. Az eredmények jöttek, megállás pedig azóta sincs. Az egyik siker hozza a másikat és mi megyünk előre ezután is.”

Kezdetben egy fóliájuk volt a szentmihályiaknak, most már öt van. De üvegházat is építettek és tárolókat, színeket. Van baromfifarmjuk és telepítettek két és fél kilométernyi málnát. Működik savanyító üzemük és termel a tésztagyár. Tavaly pedig elkészült a sertéstelep  kocaszállással, elletővel, nevelővel, száz férőhelyes hizlaldával. Rövidesen megnyitják húsboltjukat a faluban. Októberre, mire a malacok vágósúlyba kerülnek, az üzlet is készen lesz.

„Két mintaboltunk már van, egy Csornán, egy Téten. De szállítunk termékeinkből Sopronba és győri üzletekbe, illetve járjuk a piacokat. Most huszonhatan vagyunk a gazdaságban, de még idén elérjük a harminckettőt. Ez a huszonhat ember igazi csapat. Hetven százalékuk alapítója a négy éve indult kertészetnek. Mindenki bevethető bárhol, állandó dolgozók szinte csak a két üzemben, a savanyítóban és a tésztagyárban vannak.”

A gazdasági mutatókról elmondta: tavaly komoly támogatást kaptak a sertéstelephez. Így összesen 70 millió forinttal gazdálkodhattak, saját bevételként 17 milliót könyveltek el, valamint 6 milliós árukészlettel rendelkeztek. A polgármester úgy látja, vannak még lehetőségeik.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Kisalföld


 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu