Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatoké marad az idegenforgalmi adó
A 3200 hazai önkormányzatból 600 vet ki kúrtaxát, a bevételi és a toplista élén balatoni települések találhatók

Az önkormányzatoknál hagyja az állam a Balatonnál kúrtaxaként ismert idegenforgalmi adót – válaszolta a Somogy Megyei Hírlap megkeresésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kommunikációs irodája. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak április első felében tették fel a kérdést: jogos-e az önkormányzatok félelme, az állam a turizmus központi irányítás alá vonása mellett egy füst alatt viszi-e a kúrtaxát is? 


A HVG ugyanis nem sokkal korábban azt írta: az állam központosítani készül mindenféle turisztikai bevételt, így a 18 év fölötti vendégek által eltöltött éjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót is. A minisztérium akkor időt kért a válaszra, lévén, hogy a turizmus az idő tájt került át oda a nemzetgazdasági tárcától.

Mostanra azonban megkezdte működést a Magyar Turisztikai Ügynökség és kormánybiztost is kapott a szektor, Bienerth Gusztáv személyében. S a válasz is megérkezett lapunk kérdésére. „Az idegenforgalmi adó továbbra is az önkormányzatoknál marad, a kormány nem tervezi, hogy ezen változtasson. Minden érintett tisztában van azzal, hogy az idegenforgalmi adóból az önkormányzatok olyan fontos fejlesztéseket valósítanak meg, illetve olyan intézkedések történnek, amelyek növelik a turisták és a vendégek komfortérzetét” – írta az MTÜ.

Nyugodtan tervezhetik tehát a balatoni önkormányzatok is a bevételeik között a kúrtaxát, egyes településeken ez több száz, másutt több tízmillió forintos tétel az állami kiegészítéssel együtt, mely jelenleg minden egy forint beszedett idegenforgalmi adó után másfél forint.

Az azonban már egy éve is felmerült, hogy az állam kivonulna a kúrtaxatámogatásból, végül azután annyi történt, hogy 2015 óta a nagy adóerő képességű, azaz sok helyi iparűzési adót beszedő önkormányzatok nem juthatnak hozzá a teljes másfél forinthoz. Kúrtaxát egyébként a 3200 hazai önkormányzatból csak 600 vet ki, az első ötvenhez folyik be a bevétel fele és a toplista élmezőnyében balatoni települések találhatók a legnagyobb számban.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Somogyi Hírlap / sonline.hu


 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu