Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az NFM szerint nem lephet el senkit sem a szemét
A jogszabályok alapján a hulladék elszállítása mindig biztosított

Ha a hulladékot kezelő szolgáltató felmondaná szerződését az önkormányzattal, utóbbinak fél éve lesz arra, hogy új szolgáltatót találjon. Amennyiben ez nem sikerül, ideiglenes vagy szükségellátás keretében biztosítják a szemét folyamatos elszállítását. A nemzeti hulladékgazdálkodás átalakításával kapcsolatos rendeleteket hamarosan kihirdetik – írja a Magyar Idők.


Akkor sem lephet el bennünket a szemét, ha egy-egy szolgáltató olyan pénzügyi helyzetbe kerül, hogy végleg be kell szüntetnie működését. A hulladékról szóló törvény alapján a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés felmondási ideje legfeljebb hat hónap – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Hozzátették, hogy a felmondási idő fél éve alatt a közszolgáltató továbbra is köteles folyamatosan ellátni tevékenységét. Az önkormányzatnak pedig haladéktalanul intézkednie kell a közszolgáltatás ellátásának biztosítása érdekében – írták.

A rendelet átalakításának legfőbb célja a fenntartható, rendezett, átlátható hulladékgazdálkodási rendszer létrehozása, amely garantálja a közszolgáltatás folyamatosságát, biztonságát és a rezsicsökkentés eredményeinek megtartását. A változtatások nyomán nem lesz lakossági díjváltozás, adminisztrációnövekedés, és nem kell új szerződés sem.

A minisztérium azt is közölte, hogy amennyiben az önkormányzat nem képes kijelölni új szolgáltatót, az ideiglenes ellátás vagy a szükségellátás jogintézménye biztosítja a hulladék folyamatos elszállítását. A szükségellátás alkalmazására eddig nem volt példa Magyarországon. Az ideiglenes ellátás esetén a katasztrófavédelmi hatóság jelöli ki a közszolgáltatót. Ilyenkor az ellátásért a lakosság az eredeti szemétdíj erejéig fizet a szolgáltatásért, az azon felüli költségeket pedig utófinanszírozással kapják meg a szolgáltatók a hulladék­lerakási járulékból – tudatta a minisztérium, hozzátéve: a cégek által bejelentett többletköltségeket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ellenőrzi.

A törvény szerint 2016. április 1-jétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) szedi be a szolgáltatási díjakat, majd osztja ki a hulladékkezelő vállalkozásoknak. Az országos hulladék­gazdálkodás átalakítása kapcsán a minisztérium dolgozik azon a rendeleten, amely szabályozná, hogy a szolgáltatóknak milyen adatokat és hogyan kell majd az NHKV-hoz eljuttatniuk.

Ez azért kiemelten fontos, mert az adatszolgáltatás alapján fizeti majd ki a hulladékholding a vállalkozásoknak a szolgáltatási díjat. Az összegek felosztásának elvét, a díjalkalmazási feltételeket, a díjmegfizetés rendjét külön miniszteri rendelet határozza majd meg. E jogszabály közigazgatási egyeztetése lezárult, elfogadása folyamatban van. A rendelettervezetek a kormányzati honlapon elérhetők, a jogszabályi változások részleteit több szakmai tájékoztatón is bemutatták az érintetteknek. A hatályos szabályozás nem kötelezi a közszolgáltatókat arra, hogy bevételüket átirányítsák a hulladékholdinghoz – hangsúlyozta a fejlesztési tárca.

Az új szabályozás rendezi majd a szolgáltatási díj részeként igényelhető előleg kérdéskörét is – közölte az NFM. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke múlt héten a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a gyakorlatban a pénz újraosztása akár hatvan vagy annál több napot is igénybe vehet. A szolgáltatók ennyi idő alatt már működésképtelenné válhatnak a napi fizetési gondjaik miatt, ezért kérték az önkormányzatok az előleget az NHKV-tól.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu