Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kincstárhoz vinnék az önkormányzatok számláit
A fejlesztés folyik, de nem könnyű felvenni a versenyt a bankokkal

A kormány szeretné, ha a következő hónapokban az önkormányzatok számlavezetése is a Magyar Államkincstárhoz kerülne – jelentette be nemrég Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kincstár pedig hozzá is látott egy olyan fejlesztéshez, amellyel át lehetne venni az önkormányzati számlákat – olvasható a Világgazdaság cikkében. 


Egy multidevizás, értéknapos elszámolást lehetővé tevő számlavezető rendszert fejlesztenek, amely ha elkészül, az ígéretek szerint nem marad el a bankszektorban megszokott színvonaltól. Az új rendszert ütemezetten tervezik bevezetni, jelenleg az első ütem bevezetését megelőző tesztidőszak zajlik.

A gondolat, hogy a körülbelül 3200 hazai település számláit a bankoktól az állami intézményhez vigyék át, nem először fordul meg a kormány fejében. Az egyik indok emellett, hogy ha egy kereskedelmi banknál van az önkormányzatnak számlája, és a hitelintézet csődbe megy, akkor adófizetői pénzből kell a települést kisegíteni. Ez történt egy évvel ezelőtt is, amikor a Buda-Cash-botrány után csődbe ment DRB-bankcsoportban 84 önkormányzatnak nagyjából 2 milliárd forintnyi betétje ragadt bent. A másik indok nyilván az, hogy ne a bankszektor keressen a települések számláinak vezetésén.

Az önkormányzatok zöme azonban eddig nem akart a kincstárhoz menni, az intézmény ugyanis jelenleg csak korlátozottan alkalmas az önkormányzati számlák vezetésére. Néhány önkormányzati ügyfele egyébként ennek ellenére van a kincstárnak, 19 megyei önkormányzat és egy települési önkormányzat számláját vezetik – közölték lapunkkal. Ami gondot okozhat, hogy a kincstár a jogszabályok értelmében például hitelt nem nyújthat, és nem gyűjthet betétet sem, emellett a pénzforgalmi szolgáltatásokban is sok lemaradása van a bankokkal szemben.

A hitel egyébként mostanában már nem olyan jelentős az önkormányzatoknál, mint néhány évvel ezelőtt. A jegybank adatai szerint a helyi önkormányzatok hitelállománya csupán 33,3 milliárd forint volt március végén, a töredéke annak, ami a települések adósságrendezése előtt volt, amikor a hitelállomány egyes hónapokban az 500 milliárd forintot is meghaladta. Önkormányzati betétek azonban még mindig vannak, sőt az állomány márciusban történelmi csúcson, 740 milliárd forint fölött volt. Hogy ezt a pénzösszeget el lehessen helyezni a kincstárnál is, ahhoz törvénymódosításra lehet szükség.

A pénzforgalmi szolgáltatásokon pedig valószínűleg sok fejlesztenivaló lesz, ha a kincstár fel akarja venni a versenyt a bankokkal. Utóbbiak a normál deviza- és forint folyószámla-vezetésen túl rengeteg más szolgáltatást kínálnak a településeknek. Az egyik hitelintézet honlapján egyebek között az uniós pályázatokhoz szóló tanácsadástól kezdve, a különféle garanciaszolgáltatásokon át faktoring- és treasury szolgáltatásokat is kínálnak az önkormányzatoknak, sőt akár előrefizetős kártyákat is adnak, amelyek alkalmasak lehetnek például a szociális juttatások kifizetésére.

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu