Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 26.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Favédelmi programot indítana a zöldombudsman
Több önkormányzat jelezte már csatlakozási szándékát a Fatestvér elnevezésű kezdeményezéshez

Szabó Marcel zöldombudsman egy faültetési program keretében bejelentette: országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven meghirdetett országos faültetési és favédelmi program parlamenti elfogadása érdekében. A benyújtott országgyűlési határozati javaslat célja kettős: egyrészt, hogy minden magyar gyermek születését egy őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt, hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme.


Azt szeretné elérni javaslatával, hogy az Országgyűlés ez év végéig fogadjon el törvényt a folyamatos, országos faültetési és favédelmi programról. A program végeredményben annak a magyar hagyományban is mélyen gyökeredző gondolatnak a jogszabályba foglalása, hogy a fa érték, a fa ültetése és gondozása kifejezi a nemzedékek egymás iránti tiszteletét és jövőbe vetett hitét – fogalmazott Szabó Marcel.

Ma a világon kétszer annyi fát vágnak ki, mint amennyit elültetnek, miközben egyetlen ember éves oxigénszükségletének kielégítéséhez két kifejlett, egészséges fára van szükség. Ugyanakkor a fenntartható fejlődés jegyében világszerte számos sikeres program működik, amelyekben a gyermekek születéséhez kapcsolódik a faültetés. A Fülöp-szigeteken például az újszülött addig nem kap anyakönyvi kivonatot, amíg szülei nem igazolják, hogy elültettek két fát. Walesben minden gyermek születésekor egy fával gazdagítják az erdőket, és Ausztráliától az Egyesült Államokig számos országban az év egy napján facsemetéket ültetnek az újszülöttek nevében.

A zöldombudsman elképzelése szerint a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot. Az előzetes kalkulációkban azzal számolnak, hogy legalább a születések harmadánál sikerülhet személyes kötődést kialakítani a gyermekek és a kis fák között, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát. A többi facsemetéből pedig az erdőgazdaságok területén gyermekligeteket hoznának létre.

A Fatestvér program megvalósulása javítaná a természeti és az épített környezet minőségét, mérsékelné az éghajlatváltozás káros hatásait. A fasorokból, parkokból idővel zöldfolyosók, ökológiai hálózatok jöhetnek létre. A települési zöldfolyosók egyben hatékony eszközei a zajvédelemnek és a levegőminőség javításának is - fejtette ki a szakember. Tekintve, hogy évi mintegy kilencven-százezer gyermek születik, a programnak köszönhetően egy évtized alatt akár egymillió fával is gazdagodhatna az ország, és jelentősen megváltozna a települések arculata – tette hozzá.

A jövő nemzedékek szószólójának országgyűlési határozati javaslata szerint a meghozandó törvény a fakivágás engedélyezését kiegészítené a faápolás, fagondozás, valamint a fák állapotfelmérésének kötelezettségével. Országos fakataszter készülne, amely alapján védenék az állományt és gondoskodnának az ökológiailag megfelelő pótlásról. Ha a határozati javaslatban felvázolt törvény megszületne, abban meghatároznák a Magyarországon őshonos fák ökológiai értékét, jelenleg ugyanis egy margitszigeti több száz éves platán kivágásával okozott kárt is csak tűzifaértéken forintosíthatnak a hatóságok.

Szabó Marcel hangsúlyozta: a Fatestvér program hosszú távú, környezettudatos, a jövő nemzedékekért felelősséget vállaló, a természethez érzelmileg kötődő mentalitásra nevel. Erősíti a lokálpatriotizmust, a nemzettudatot. A faültetés kézzelfogható, természetes kapcsolatot teremt a gyermek és szülőföldje között. A program ősi magyar hagyományok felélesztését is szolgálja: a népszokások szerint az újszülöttnek születésfát vagy sorsfát ültetett a család, a fiúknak almafacsemetét, a lányoknak körtét - idézte fel a jövő nemzedékek szószólója.

Több önkormányzat jelezte már csatlakozási szándékát a programhoz, amelyet támogat a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, az Országos Környezetvédelmi Tanács, a WWF, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Faápolók Egyesülete, a Klímabarát Települések Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség is.

A zöldombudsman számításai szerint a települési önkormányzatok évente 200-300 millió forintos támogatást kapnának a programhoz. Bízik abban, hogy a parlamenti pártok közösen fogják megszavazni ezt az értékteremtő, nemzeti hagyományokon alapuló, jövőorientált programot.

Forrás: agrotrend.hu - MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu