Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 







































eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Már megint csak morzsák jutnak a településeknek
A TÖOSZ elnöke szerint nem segítenek az önkormányzatokon a napokban megjelent pályázatok

Idén 17,5 milliárd forinttal segíti az önkormányzatokat a kötelező támogatásokon túl az állam – derül ki a Belügyminisztérium napokban kiírt pályázataiból. A települések szerint azonban a helyi feladatellátásra szánt ötmilliárdos keret szinte semmire nem elég, míg a nagyobb tétel lényegében ajándék a korábbi adósságrendezésből kimaradottaknak – írja a Magyar Nemzet.


„Emeljék föl legalább négyszeresére, azaz 20 milliárd forintra az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó fejlesztések pályázati keretét a 2017-es központi költségvetésben” – javasolja Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A kormányzati portálon nemrég megjelent, a települések számára kiírt két pályázat közül az óvodák, a bölcsődék, háziorvosi és szakellátási intézmények, közös önkormányzati székhelyek, sportlétesítmények, belterületi utak és járdák fejlesztésének támogatását célzó program 5 milliárd forintos kerete az érdekképviselet szerint semmire sem elegendő.

„A 3177 önkormányzat közül legalább 2600 szorul segítségre a kötelező feladatokra az idén biztosított állami támogatáson túl. Ha a jelenlegi ötmilliárd forintos pályázati keretet elosztják a jelentkezők között, akkor – ahhoz képest, amilyen problémákkal főként a kistelepülések küszködnek – az csupán aprópénzt, morzsákat jelent az érintetteknek, működésének fenntartására az állami feladatfinanszírozás nem nyújt megoldást” – emelte ki Schmidt Jenő. Úgy vélte, a jövő évi költségvetés 680 milliárdos központi önkormányzati előirányzata szintén kevés lesz.

Szinte semmi

A TÖOSZ elnöke úgy látja, folytatódik a települések önállóságának megnyirbálása, és a helyi adókból származó 780 milliárd forintnyi bevétel jelentős részét is elveszik úgy, hogy a pénzből legalább 500 milliárdot az önkormányzatoknak vissza kell forgatniuk a működtetés fenntartásához. Szinte semmi pénz nem marad az uniós pályázatok beadásához szükséges önerő biztosítására – tette hozzá a Schmidt, aki egyben Tab polgármestere. Szerinte az önkormányzatok mozgásterét tovább szűkíti, hogy a „modernnek” nevezett megyei jogú városok 150 milliárdos kormányzati támogatáshoz jutnak a meghirdetendő uniós pályázatokon felül.

A másik, 12,5 milliárdos pályázatról szinte minden érintett úgy vélekedik, hogy az valójában ajándék a korábbi évek több mint ezermilliárdos adósságkonszolidációjában nem részesült településeknek. A 12,5 milliárdos keret többek között utak, víz- és csapadékelvezetési rendszerek kiépítésére, köztemetők, intézmények fejlesztésére, településrendezési tervek készítésére és munkahely-teremtési programokra fordítható. A kormány korábban az erre a célra ígért 50 milliárd forintot öt év alatt osztotta volna ki, de információnk szerint a közelgő választási évek miatt a fennmaradó 25 milliárdra már jövőre kiírhatják a pályázatot.

Forrás: Magyar Nemzet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:



KIEMELT HÍREINK



Archívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 



Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu