Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 2.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kompromisszumot kell kötni az oktatás érdekében
Gémesi György reméli, hogy közeledni fog az önkormányzatok, a szakmai szervezetek és a kormány álláspontja

Májusban folytatódik az a közoktatási konzultációs fórum, amelyet áprilisban tartottak a MÖSZ szervezésében, Gödöllőn. Gémesi György a Rádió Orientnek elmondta: azt reméli, hogy közeledni fog a szakmai szervezetek, az önkormányzatok és a kormány álláspontja. Véleménye szerint akkor lehet jó eredményt elérni, ha olyan anyag kerül az asztalra, amely minden érintett számára nemzeti minimumként elfogadható. Ehhez azonban mindenkinek kompromisszumot kell kötnie.


Még márciusban konzultációt kezdeményezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az oktatásban kialakult helyzet megoldásának megtalálása érdekében. Ennek keretében április közepén tartották az első konzultációs fórumot a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatás Platform, az önkormányzatok, szakmai és szülői szervezetek részvételével, s ez volt az első alkalom, ahol a kormányzat képviseletében Sipos Imre helyettes államtitkárral is egy asztalhoz ültek a szervezetek – emelte ki Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere.

Mint arra Gémesi György rámutatott, a konzultáció célja, hogy a valós szereplők a kialakult problémára közösen találják meg a megoldást. „Bár hatékonyabban működne, ha ismét az önkormányzatok alá tartozna az oktatási intézmények fenntartása, ez az elképzelés nem fér bele a kormányzat koncepciójába. Pedig megfelelő forrásokkal be tudnánk bizonyítani, hogy a lehetőségekhez képest nem véletlenül csináltuk korábban jól” – mondta.

A fenntartás kérdése Ambrus Gyöngyi elmondása szerint is sarkalatos pont. Véleménye szerint azért működne jobban a rendszer, mert az önkormányzat a legjobb gazdája az oktatásnak, ehhez azonban minél közelebb kell vinni az alsóbb szintekhez a döntéshozatalt. „A Klik nem tudja gazdaságosan működtetni az iskolákat, a spórolás miatt helyben keletkező többletforrást nem tudja visszaforgatni az intézménybe” – mutatott rá az egyik fő problémára.

Kistokaj polgármestere szerint további probléma, hogy a speciális nevelési igényű gyermekeket szegregáltan oktatják, pedig sok esetben az integrált nevelés jobb fejlesztési lehetőségeket kínál.  „Az önkormányzatok kezelésében lévő iskolák bár különböző módon működtek, de mindnek szívügye volt az iskola, mert közösségmegtartó erejű” – hívta fel a figyelmet.

Ambrus Gyöngyi továbbá visszautasította azt a vádat, miszerint azért adósodtak el korábban az önkormányzatok, mert nem tudták fenntartani az oktatási intézményeket. „Rendszer szinten azonnali változás szükséges, különben még nagyobb problémák lesznek” – mondta.

A konferenciának május közepén, Gödöllőn lesz sajtónyilvános folytatása, ahol még szélesebb lesz a közönség. „Akkor lehet jó eredményt elérni, ha olyan anyag kerül az asztalra, amely minden érintett számára nemzeti minimumként elfogadható. Ehhez mindenkinek kompromisszumot kell kötnie” – zárta szavait Gémesi György.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu