Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Elkészültek a római-parti védmű régen várt tervei
Az elképzelések szerint 2018 végére befejeződhet az immár több mint huszonöt éve húzódó beruházás

​​Elkészültek a római-parti védmű tervei, a mobilgát építése miatt mindenképpen fákat kell kivágni – mondta Tarlós István főpolgármester 2016. május 19-én, a Városházán rendezett vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napon. A Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara (BPMK) és a Főváros közös rendezvényén felszólalt többek közt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Kassai Ferenc, a BPMK elnöke is.


Tarlós István a szakmai napon elmondta: május 18-án tájékoztatták arról, hogy elkészültek a római-parti védmű tervei. A főpolgármester kiemelte: a tervek szerint 2018 végére befejezhetik a több mint huszonöt éve húzódó beruházást. A védmű nyomvonala szakmai javaslatok alapján dől majd el – jegyezte meg.

Hozzátette: „fákat mindenképpen ki kell vágni, e nélkül a védmű építése nem úszható meg”. A beruházással kapcsolatban elmondta: még ezen a nyáron közszemlére teszik a partrendezés látványterveit a Római-part több pontján. Úgy fogalmazott: „a Római-part árvízvédelmének megerősítése, a mobil védmű megépítése nem az élővilág elleni merénylet, a vízvédelmi rendszerrel a fővárost akarjuk megvédeni, és egyben élhető városi teret szeretnénk kialakítani”.

Szólt arról is, hogy még idén befejezik a komplex fővárosi vízgazdálkodási koncepciót. Ez a dokumentumcsomag tartalmazza – a többi között – a meglévő védművek teljes geodéziai, hidrológiai vizsgálatát és a fejlesztési terveket. A főpolgármester közölte: európai uniós fejlesztési pénzekből mintegy 28 milliárd forintot fordítanak a magas kockázatú vízvezetékszakaszok, elsősorban az azbesztcement vezetékek cseréjére.

A főpolgármester hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni küzdelem mindenkit érintő világméretű probléma és feladat. A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váltak és válnak a szélsőséges időjárási események: Európában 1998 és 2014 között száznál több nagy árvíz volt, ezek több mint 700 emberéletet követeltek, mintegy félmillió embert kellett kitelepíteni, a gazdasági károkat körülbelül 30 milliárd euróra becsülik – tette hozzá. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országban vannak olyan területek, ahol az elmúlt 15 évben felgyorsult a kiszáradás, de ezektől pár száz kilométerre vannak olyan helyek, ahol jelentős árvizek és belvizek nehezítik a mezőgazdasági munkákat.

Kitért rá, hogy a második világháborút megelőzően a Duna vízállása Budapestnél nemigen haladta meg a kritikus magasságot. Az elmúlt 15 évben négyszer is rekordokat döntögetett, 2013-ban olyan veszedelmes mérteket öltött az ár, hogy az úgynevezett mértékadó árvízszintet, a MÁSZ-t is szigorítani kellett – emlékeztetett.

Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a 2017-es vizes világbajnokságról (vb) és a 2024-re tervezett olimpiáról szólva elmondta: a világbajnokság óriási lehetőség Budapest számára, a vb és az olimpia 2024-es megrendezésére képes a főváros. A vizes vb kapcsán közölte: mintegy 20 milliárd forintos projektről van szó, a fő fejlesztési csomag a Margitszigetre irányul: legkésőbb 2017 elejéig megvalósul a sziget teljes csatornázottsága, azt követően a gerincutat teljes szélességében átépítik. Lesznek továbbá rekreációs fejlesztések, sok leromlott területet megújítanak, és lesznek új nyilvános illemhelyek is – tette hozzá. A vizes vb-től független projekt a Palatinus strand fejlesztése, amelynek eredményeképpen az egész évben látogatható lesz.

A tervezett 2024-es olimpiáról szólva a főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: minden építményt úgy terveznek, hogy azokat a játékok után ne kelljen lebontani. Példaként említette, hogy az olimpiai és a médiafalu szálláshelyeit is úgy tervezik, hogy azok lakásként vagy kollégiumi férőhelyként hasznosulhassanak a későbbiekben. Közölte, a sportlétesítmények közül az olimpiai stadion az, amelyet nem építenének meg az olimpia megrendezése nélkül, minden egyéb más helyszínt létrehoznának ettől függetlenül is.

A vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napon előadások hangzottak el többek között a főváros vízgazdálkodási terveiről, a vízellátás fővárosi feladatairól, valamint a fővárosi árvízvédelmi feladatokról.

Forrás: Budapest.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu