Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A megyék ismét erős szereplői a magyar politikának
Navracsics Tibor: az önkormányzatok és a kormány nem ellenfelei egymásnak, közös céljuk a közjóért való munkálkodás

A három és fél évvel ezelőtt elkezdett közigazgatási reform eredményeként ma minden eddiginél nagyobb a helyi önkormányzatok, a megyei központok szerepe - hangoztatta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 2014. január 6-án, Kaposváron, a Somogy Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén, a megyehét nyitórendezvényén.


„Ma nemcsak Somogy megye hagyományait ünnepeljük, hanem egyben ünnepeljük az új megyei rendszer, az új közigazgatási rendszer sikereit is" - fogalmazott a politikus az eseményen, amelyen megemlékeztek az 1498. január 6-án II. Ulászló király által a vármegyék közül elsőként Somogynak adományozott címer- és pecséthasználati jog 516. évfordulójáról.

A három és fél évvel ezelőtt megkezdett közigazgatási reformról szólva a tárcavezető azt mondta: a közigazgatás minden szereplője számára mind a területi intézményszervezés, mind a hatáskörök, mind a finanszírozás tekintetében újdonságokat hozó átfogó reform célja, hogy új egyensúlyt teremtsenek az állami és az önkormányzati szerepek között.

Ennek jegyében alakították ki megyei szinten az egységes államigazgatási intézményrendszert a kormányhivatalok létrehozásával, a járásokat, mint államigazgatási szintet, és választották szét a hatásköröket az önkormányzatok, illetve az államigazgatási szervek között, továbbá ennek jegyében vállalta át a központi költségvetés az önkormányzatok által önhibájukon kívül, a feladatok teljesítése érdekében felvett adósságokat - sorolta az intézkedéseket Navracsics Tibor.

A politikus úgy vélekedett, hogy a reform vége felé már levonhatják a tanulságokat is. Kiemelte, hogy Magyarországon „meg lehet valósítani olyan alapvető reformot, hogy abban mindenki egyetértését meg tudjuk szerezni", továbbá, hogy „a megye ismét erős szereplőként jelenik meg a magyar politikában". Megjegyezte: a megye, miközben erős államigazgatási tényező, január elsejétől fontos önkormányzati, területfejlesztési, területpolitikai szereplővé is válik, hiszen a források jelentős részét a jövőben a megyei önkormányzatok, mint fejlesztéspolitikai szereplők fogják beosztani.

A tárcavezető arról is szólt, hogy az önkormányzatok és a kormány nem ellenfelei egymásnak, közös céljuk „a közjóért való munkálkodás". Hozzátette: Somogy megye és Kaposvár „csodálatos példáját mutatják, hogy megye, megyei jogú város, önkormányzatiság és államigazgatás tökéletesen tud együttműködni, és annak is kiváló példáját adják, hogy ez az együttműködés nagyszerű eredményeket hozott".

Forrás: MTI - KIM

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu