Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Marad a köztemetés, még nem lesz szociális parcella
Számos önkormányzat kijelölte már a szociális parcellákat, amikor kiderült: egy évig biztosan nem vezetik be a szociális temetést

A székesfehérvári közgyűlés az ország számos más városához hasonlóan az utolsó tavalyi ülésén eleget tett a temetkezési törvény akkor még érvényben lévő előírásának, miszerint 2014. január 1-jétől ki kell jelölni a szociális temetésre alkalmas temetői parcellát. Az aggályokat ugyanakkor a decemberi közgyűlésen nem csak ellenzéki, hanem kormánypárti oldalon is megfogalmazták a városatyák.


Márton Roland képviselő szerint például amennyiben a város egy külön parcellát jelölne ki, az egy dupla szegregáció lenne, hiszen ezzel a szegényeket még a haláluk után is megkülönböztetnék. Cser-Palkovics András polgármester szerint sem lenne szerencsés meghatározni egyetlen parcellát, ahol kizárólag szociális temetésekre kerülhet sor. Mint mondta, a témával foglalkozó miniszternek is jelzi a véleményeket és a módosítás szükségességét.

A városi közgyűlés után néhány nappal a parlamentben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter benyújtotta a fejlesztéspolitikával összefüggő törvények módosítását célzó javaslatát, ennek egyik passzusában szerepelt, hogy 2015. január elsejére halasztják a szociális temetés bevezetését.

Aki esetleg még nem tudná, ennek lényege, hogy az elhunyt hozzátartozóját nem terhelik temetési költségek, az állam ingyen adja a sírhelyet és a koporsót vagy urnát. A hozzátartozónak vagy egy általa felkért személynek viszont vállalnia kell az elhunyt temetésre való előkészítését, illetve a sír kiásását, a koporsó vagy urna behelyezését majd a sír visszahantolását.

Bozai István székesfehérvári városgondnok szerint is több aggályt felvet ez az elképzelés, ezeket Fehérvár polgármesterének is jelezte. Az egyik leggyakorlatiasabb veszély például az, ha a sírt nem szakeszerűen kiásó magánszemélyre esetleg ráomlik a föld. Ki lesz majd ezért a balesetért felelős?

Nem véletlen tehát, hogy a szociális temetés lehetőségének bevezetését egy évvel biztosan elhalasztották. Helyette marad az eddig is működő köztemetés, amikor a rászoruló halottját eltemeti az önkormányzat a saját költségén, majd ez hagyatéki teherként bejegyzik, s innen jut majd pénzhez az önkormányzat. Vagy éppen nem...

Forrás: FMH Online - feol.hu

    

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu