Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 11.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Még tíz helyen lesznek időközi választások áprilisig
Már nem írhatók ki új voksolások – A megüresedő polgármesteri, képviselői helyek októberig betöltetlenek maradnak

Idén még tíz településen tizenkét választást tartanak, a két utolsót 2014. március 30-án Salgótarjánban és Somogyaszalón. A jogszabályok szerint ugyanis január 30-tól már nem írható ki időközi önkormányzati választás hazánkban.


A választási eljárási törvény értelmében az önkormányzati választás évében április 1-jéig lehet időközi választást tartani, és mivel Magyarországon hagyományosan vasárnap tartják a választásokat, ezért erre március 30-a az utolsó lehetőség. A törvény szerint a választási bizottságoknak legalább 60 nappal korábban ki kell tűzniük a választást, így legkésőbb január 29-én lehetett kiírni időközi választást.

Ez azt jelenti, hogy ha megüresedik egy egyéni képviselői vagy polgármesteri hely, betöltetlen marad a következő választásokig. Más a helyzet, ha egy listáról megválasztott képviselő „esik ki", ilyenkor a helyére a jelölőszervezet új jelöltet jelenthet be a választási bizottsághoz, ezért ebben az esetben nincs is szükség időközi választásra.

A korábbi alkotmány értelmében az önkormányzati képviselők és a polgármesterek (illetve a főpolgármester) választását négyévente, októberben kellett megtartani, de az új alaptörvény már ötéves ciklusokat határoz meg 2014-től. Ebből az következik, hogy a következő parlamenti és önkormányzati választást már nem ugyanabban az évben rendezik meg.

Az elmúlt évben 116 időközi önkormányzati választást rendeztek, az esetek túlnyomó többségében - 75 alkalommal - polgármestert választottak.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint időközi önkormányzati választást április 1-jéig 10 településen tűztek ki az országban: a Somogy megyei Kerekiben, Kapolyon és Somogyaszalón polgármestert, Marcaliban egyéni választókerületi képviselőt, a Pest megyei Fóton egyéni képviselőt és polgármestert, a Baranya megyei Piskón, a zalai Kispáliban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapátin polgármestert, a Vas megyei Velemben polgármestert és egyéni képviselőt, valamint a Nógrád megyei Salgótarjánban egyéni képviselőt választanak.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu