Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az „önhiki” helyett mostantól a „mükit” vezetik be
Tállai András: négy évig évente 10 milliárd forintot különítenek el „kárpótlásként” az el nem adósodott önkormányzatoknak

Az önkormányzati feladatfinanszírozási rendszer finomítására, egy új támogatási fejlesztési rendszerre, a települések gazdálkodásában szerepet vállaló személyek felelősségének szabályozására, valamint több forrásra van szüksége az önkormányzati szférának a jövőben - erről Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt 2014. január 16-án, Budapesten.


Tállai András az Országos Önkormányzati és Közigazgatási Konferencián a Duna Palotában az elmúlt négy év eredményeiről valamint elképzeléseikről számolt be önkormányzati és kormányzati tisztviselők előtt. Azt hangoztatta, nagy eredménynek tartja, hogy az átalakítás során sikerült megőrizni az önkormányzati alapértékeket, így ma minden településnek saját önkormányzata, választott polgármestere, vagyona valamint rendeletalkotási lehetősége van.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a finanszírozási rendszer átalakításával párhuzamosan lényegében megszűntek az önkormányzati rendszer adósságterhei, ugyanakkor sikerült új fejlesztéseket indítani, a korábbiakat pedig befejezni.

Közölte, a feladatfinanszírozási rendszert tovább kívánják finomítani, és emlékeztetett arra is, hogy az idei évtől több területen, így például már a gyermekétkeztetésben is feladatfinanszírozást vezetnek be a korábbi normatív alapú támogatás helyett.

Arról is beszélt, hogy 2014-től a korábbi „önhiki", azaz az önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása helyett bevezetik a „mükit", az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló hasonló támogatást. Utalt arra, hogy 2014-ben erre a célra 38,6 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

Emlékeztetett arra is, hogy az önkormányzati hitelfelvételhez már kormányengedély szükséges. Elmondta, 2012-ben 75 „ügyletet" (egy önkormányzatnak több ilyen ügylete is lehetett) engedélyeztek összesen 57,1 milliárd forintos értékben, míg tavaly 86-ot, 19,4 milliárd forintos értékben.

Érzékeny kérdésnek nevezte az adósságkonszolidációból kimaradt 1167 település helyzetét. Közölte, 2014-től négy éven át évente 10 milliárd forintot különítenek el „kárpótlásként" a korábban jól gazdálkodó, el nem adósodott önkormányzatok számára a költségvetésben.

Jelezte, még nem döntöttek arról, milyen formában kapják majd meg ezek az önkormányzatok ezeket az alapvetően fejlesztési célú forrásokat.

Tállai András azt mondta, meg kell akadályozni, hogy az önkormányzatok újra eladósodjanak, ugyanakkor arról is beszélt, szükség van újabb fejlesztésekre is. Jelezte, az új rendszer sem zárja ki az újabb hitelfelvételeket.

Ezzel összefüggésben elmondta, erősíteni akarják az önkormányzati gazdálkodásáért való személyi felelősségi rendszert. Úgy fogalmazott, olyan érzékeny szabályozás kell, ahol a megválasztott vezetőknek is érezniük kell felelősségüket, hogy ne hozzanak olyan felelőtlen döntéseket, melyekkel évtizedekre eladósíthatják az önkormányzatokat.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu