Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 11.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Sikeresen startolt az első önkormányzati hitelintézet
A kezdeményezés országos mintává is válhat: Székesfehérvár, Hódmezővásárhely és Tatabánya is érdeklődik az ötlet iránt

A zalaegerszegi önkormányzat saját pénzügyi szolgáltató alapításával lépett be a helyi gazdaságba. Az első ilyen jellegű hitelintézetet 300 milliós alaptőkével jegyezték be 2013 decemberében. A kezdeményezés országos mintává is válhat: Székesfehérvár, Hódmezővásárhely és Tatabánya is érdeklődik az ötlet iránt. Gyutai Csaba polgármester kiemelte: a klasszikus banki működésre való átállással, források gyűjtésével a jövőben további munkahelyek létrehozása is lehetséges.


Az önkormányzati tulajdonú hitelintézet gondolata először 2010-ben fogalmazódott meg Zalaegerszegen, a Széchényi Terv forrásainak eredményesebb lehívása érdekében. Az Európai Unió szigorú szabályozása miatt az önkormányzatok nem nyújthatnak direkt támogatást a vállalkozásoknak, azonban ettől függetlenül folyósíthatnak hiteleket. A kedvezményes feltételekkel adott hiteleket szolgáltató pénzügyi vállalat hivatalos bejegyzésére 2013-ban került sor - decemberben az önkormányzat is beléphetett a piacra.

Az első hazai önkormányzati tulajdonú hitelintézet 300 millió forintos alaptőkével indult, a Széchényi Tőkealap részvételével most 1 milliárd forint áll rendelkezésre ahhoz, hogy a helyi vállalkozásokat segítsék. A hitelintézeti törvény rendelkezései miatt a dolgozóknak megfelelő végzettséggel és komoly banki gyakorlattal kell bírniuk.

Gyutai Csaba polgármester kiemelte: jelenleg négy főből áll a hitelintézet személyi állománya. „Eddig két terméket, egy forgóeszközhitelt és egy beruházási hitelt dolgoztunk ki. Előbbi futamideje 1-3 év, míg utóbbié 1-10 év. A hitelkonstrukciók maximum 50 millió forintig terjednek, 3,5-6,5 százalékos kamat mellett" - a polgármester rámutatott, nagy az érdeklődés, már négy szerződést írtak alá.

Az érdeklődők többnyire kisvállalkozások, akik beruházási célú fejlesztéseket hajtanak végre. Gyutai Csaba elmondta, a következő uniós ciklusban csökken a vissza nem térítendő források aránya, így közvetítő szervezetekre lesz szükség. „Az önkormányzati hitelintézet közvetítő szervként jelenhet meg az uniós források és a vállalkozások között. A pénzügyi szervezet erősíti a helyi gazdaságot, emellett munkahelyeket is teremt. Az önkormányzat a gazdaság aktív szereplőjévé válik"

Zalaegerszeg polgármestere kiemelte: a jövőben az intézet átalakulását tervezik. A klasszikus banki működésre való átállással, források gyűjtésével több embert foglalkoztatása lehetséges. Emellett országos mintává is válhat a kezdeményezés: Székesfehérvár, Hódmezővásárhely és Tatabánya önkormányzata is érdeklődik az ötlet iránt.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu