Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szövetkezetté alakult át az önkormányzati kertészet
A fokozatosan felfejlesztett csokonyavisontai szövetkezetben 40-50 főt tudnak majd egész éven át foglalkoztatni

Mezőgazdasági szövetkezet nőtt az önkormányzati kertészetből Csokonyavisontán; az alakulását most készítik elő. A településen felismerték: a faluban élő emberek évtizedeken keresztül a mezőgazdaságból éltek, megtermelték a javaikat, a felesleget értékesítették - írja a sonline.hu.


Az elmúlt 20-30 évben ez megszűnt, ezért kell újra tanítani az embereket, hogy felismerjék, micsoda kincseket rejtenek ezek a kis települések. „Két éve a START munkaprogram során kertészetet létesítettünk, ahol húsz közfoglalkoztatott dolgozott, ezt szeretnénk most továbbfejleszteni, amihez már megtettük az első lépéseket" - mondta Csík László polgármester. „Azt tapasztaltuk, hogy a programban tevékenykedők lelkesen, odaadóan végezték a munkájukat, és párhuzamosan a saját kertjükben is elkezdtek zöldséget termelni. Ezen felbuzdulva, palántával láttuk el őket, miközben egyre többen kapcsolódtak be a programba."

Az önkormányzat több mint egy hektáron termelt különböző zöldségféléket a sárgarépától kezdve a paprikán, paradicsomon keresztül, a több féle káposztán át a cukorborsóig. A kertet azóta újból hasznosították. Ehhez a veteményeshez jött hozzá egy hektár burgonyaterület, amit időközben plusz egy hektárral bővítettek. Itt azonban nem állt meg a mezőgazdasági fejlesztés: tavasszal az önkormányzat pályázott tíz sertés vásárlására, amelyeknek a faluban vásárolt egy ingatlant, ahol kiváló minőségű sertésól található. Az idén ide kerül még két anyakoca, és elkezdődik a malacnevelés is.

A terület azonban alkalmas további bővítésre: az itt lévő bontásanyagból építkeznek tovább, és kétszáz darab baromfit vásárolnak, amelyeket szabadtartásban látnak majd el. 2014-ben két hektár újabb terület is kapcsolódik a korábbiakhoz: itt kukoricatermelés a tervezet, ami a sertések és csirkék takarmányozására szolgál.

De itt még mindig nincs vége az értékteremtő munkának: az önkormányzat vásárolt egy zártkerti ingatlant, villamos energia és vízlehetőséggel, egy hektáros zártkerttel. Szakértőkkel egyeztetve ültetnek ide direkt termő almát, a termést a Kaposváron üzembe helyezendő gyümölcsléüzembe szállítják, illetve a helyi gyerekek étkeztetésére fordítják.

„Önerőből összesen kétmillió forintot áldoztunk az elképzeléseinkre a tavalyi évben" - fűzi hozzá a település első embere. „Keressük a további bővítési lehetőségeket, így azokat az ingatlantulajdonosokat, akik nem művelik a területüket felszólítjuk, hogy tegyék azt, és ha ezt nem szeretnék, akkor egy bérleti szerződés keretében átadhatják művelésre az önkormányzatnak."

A termelés mára annyira megnőtt és sokrétűvé vált, hogy szükséges a szövetkezetté válás a termékek piacra juttatásához. Ennek létrehozásáról januárban dönthet Csokonyavisonta képviselő-testülete.

Az idei tervek közt szerepel egy erőgép és technikai felszereltség pályázata is, hogy a már meglévő kiskerteket alkalmassá tegyék a művelésre a családok számára.

Csík László szerint a felsoroltak alapján egy nagyobb, 40-50 fős létszámot is tudnak majd egész éven át foglalkoztatni. Azt mondja, ez egy olyan irány, amire van érdeklődés, és az önkormányzat úgy érzi, kötelessége ebben közreműködni.

Forrás: Somogyi Hírlap - sonline.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu