Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csökkenő prémiumok, forrásmegosztás, plakáttilalom
Közel 50 javaslatról döntöttek a Fővárosi Közgyűlés idei első ülésén

Csaknem félszáz javaslatot tárgyalt meg 2014. január 29-én, idei első, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák- egyebek mellet - a fővárosi cégvezetők prémiumának csökkentéséről, a választási plakátok elhelyezésére vonatkozó tilalmak kibővítéséről, valamint a forrásmegosztásról és az állami adósságátvállalásról határoztak.


Módosította az életvitelszerű közterületi tartózkodást tiltó rendeletet a Fővárosi Közgyűlés. A határozat szerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a 4-es metró átadása után a Kelenföld vasútállomásnál lévő, Etele téri aluljáróban is. A további közterületekről november 14-én már döntött a közgyűlés.


Szociális munkások is jelen lesznek az ételosztásokon

Tarlós István főpolgármester javaslatára a közgyűlés felkérte a közterület-használati bizottságot, hogy február 15-ig döntsön a közterületi ételosztások végleges helyszíneiről, valamint a főváros felkéri a kerületeket, hogy saját területükön is alakítsanak ki hasonló ellátópontokat.

„Nemcsak ételosztásról gondoskodnunk, hanem szociális munkásról és egészségügyi dolgozókról is, hogy a rászorulókat ki tudjuk szűrni, és visszahelyezni őket az ellátórendszerbe" - mondta a főpolgármester. Ughy Attila szakbizottsági elnök kijelentette: a kerületekkel és az érintettekkel teljes konszenzusra jutva fogják meghatározni a helyszíneket, addig is több helyszínen is rendezhetnek és rendeznek közterületi ételosztást a fővárosban.


Jelentősen csökkentették a cégvezetői prémiumokat

Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy 40-ről 15 százalékra csökkenti a fővárosi gazdasági társaságok vezetőinek prémiumát.  Tarlós István a vitában jelezte: a fővárosi cégvezetőktől kapott visszajelzések szerint a prémiumuk 2 millió forint feletti részét vagy fel sem vették, vagy már visszafizették. A főpolgármester magánvéleményként elmondta: a maga részéről ellenzi, hogy a közszolgáltatások területén egyáltalán prémiumot fizessenek.

Az állam által átvett feladatokkal összefüggésben átszervezte a Főpolgármesteri Hivatal ügyosztályait a Fővárosi Közgyűlés. A határozat értelmében megszűnik önálló főosztályként az egészségügyi és szociálpolitikai, valamint a köznevelési és ifjúsági feladatokat koordináló főosztály. Feladataikat az eddigi kulturális, turisztikai és sport főosztály veszi át, amely a kulturális, sport, köznevelési, egészségügyi és szociálpolitikai főosztály nevet veszi fel.


Kiterjesztették a plakáttilalmat

Környezetvédelmi és műemlékvédelmi okokból a budapesti Duna-hidakra, aluljárókra, valamint szobrokra, emlékművekre és fákra is kiterjesztette a választásiplakát-elhelyezési tilalmat a közgyűlés. A főpolgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: attól, hogy választási kampány kezdődik, ez még az ország fővárosa marad, „ahol kell lennie egy minimális rendnek".

A főjegyzői iroda előterjesztésében azt írták, a tavaly hatályba lépett, a választási eljárásról szóló törvény - a korábbi jogszabályhoz hasonlóan - felhatalmazást ad arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból rendeletben tiltsa meg a plakátok kihelyezését. A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával döntött arról is, hogy nem ad hozzájárulást a tulajdonában álló középületeken történő választási plakátelhelyezésre, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is hasonló döntésre kérte.

A korábbi szabályozást kiegészítve a budapesti plakátkihelyezési tilalom az idei kampányban kiterjed valamennyi aluljáróra, Duna-hídra, valamint közterületi szoborra, emlékműre és a teljes élő növényzetre. A fővárosi képviselők döntöttek arról is, hogy a főpolgármester a választások után akár az érintett jelöltek, illetve jelölő szervezetek költségére is eltávolíttathatja a törvényi határidő letelte után az utcákon maradó plakátokat.


A főváros üzemelteti a KöKinél a P+R parkolót

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kezelésébe kerül a KöKi Terminálon megépült P+R (park+ride) parkoló, miután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az erről szóló előterjesztést. Az egyhangúlag megszavazott javaslattal a háromszintes parkoló térítésmentesen kerül az önkormányzat tulajdonába, a használatbavétel még az előtt megtörténhet.

A parkolóautomatákat, rendszámfelismerő kamerákat, térfigyelő kamerarendszert nyílt közbeszerzési eljáráson szerzik be, annak lezárultáig a rendszereket bérlik, hogy minél hamarabb megnyithasson a parkoló. A BKK tervei szerint a parkoló üzemeltetésének éves becsült költsége 43 millió forint, míg a tervezett bevétel a kihasználtság mértékétől függően 18-33 millió forint között alakulhat.


Határoztak a forrásmegosztásról

Elfogadta a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen illető források megosztását a Fővárosi Közgyűlés. A forrásmegosztás szabályait törvény rögzíti, a főváros a bevételek 51 százalékára, a 23 kerület azok 49 százalékára jogosult. Ennek értelmében a kerületi önkormányzatok összesen 95,55 milliárd, a fővárosi önkormányzat pedig 99,45 milliárd forintra jogosult.

A főváros a keretből 7,82 milliárdot köteles a budapesti közösségi közlekedésre fordítani. A múlt évi forrásmegosztáshoz képest újdonság, hogy a törvény nemcsak a kivetett helyi adókból származó bevételt sorolja a megosztott bevételek körébe, hanem az azokhoz kapcsolódó bírságokból, pótlékokból beszedett bevételt is.


Jóváhagyták az állami adósságátvállalást

Jóváhagyta az állami adósságkonszolidációt a Fővárosi Közgyűlés. A testület felkérte a főpolgármestert, hogy tegye meg a szükséges nyilatkozatokat, és kösse meg a költségvetési törvény szerint szükséges megállapodásokat. Az állam február 28-áig 100,7 milliárd forint adósságot vállal át a fővárostól, ez nyolc hitelszerződést érint. Az adósságkonszolidáció első körében, 2013. június 28-áig az állam a főváros adósságának 60 százalékát, 104 milliárd forintot vett át.

Forrás: budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu