Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Áprilisban nem működnek majd területi bizottságok
A választási rendszer megváltozása miatt a választók már nem megyei, illetve fővárosi, hanem országos listákra szavazhatnak

A megváltozott választási rendszer miatt az országgyűlési képviselő-választási eljárásban a helyi szinten hozott határozatokról másodfokon már nem a területi (megyei vagy fővárosi), hanem országos szinten döntenek a Nemzeti Választási Bizottságban (NVB), ahol így várhatóan jelentősen megnő majd az ügyek száma.


A területi bizottságok azonban nem szűntek meg, az önkormányzati választáson kapnak majd ismét szerepet a helyi képviselők, polgármesterek, valamint a megyei közgyűlések tagjainak választásánál. 

A területi szint azért nem működik a parlamenti választáson, mert a választás rendszere átalakult, és a választók már nem megyei, illetve fővárosi, hanem országos listákra szavazhatnak. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi választáson már nem működnek a területi választási bizottságok, a 106 egyéni választókerületi választási bizottság döntéseivel szembeni fellebbezést az NVB bírálja el.

Korábban a parlamenti választáson a választók az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltre és a területi pártlistára szavaztak. Abban a rendszerben a területi listák nyilvántartásba vételéről, a jelölőszervezetek szavazólapi sorrendjéről, az egyéni választókerületi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezésekről a területi választási bizottságok - a 19 megyei és a fővárosi - döntöttek. 

A területi szintnek az országgyűlési választáson nincs szerepe, az NVB veszi nyilvántartásba a jelölőszervezeteket, az országos listákat és az azokon szereplő jelölteket, és az NVB sorsolja ki azt, hogy a szavazólapon a jelölőszervezetek országos listái milyen sorrendben szerepeljenek.

A testületnek (és így közvetve az ügyeket előkészítő Nemzeti Választási Irodának) sokkal több dolga lesz, mint a korábbi választásokon, mivel az új jogszabályok értelmében minden helyi ügy másodfokon a testület elé kerülhet. Várhatóan jelentősen nőnek majd a Kúria terhei is: a területi szint kiesése miatt gyakorlatilag az összes, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok által elbírált ügy a Kúria elé kerülhet.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu