Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Első Világháborús megemlékezésekre lehet pályázni
Az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi közösségek több százmillió forintra pályázhatnak majd

Hamarosan közzéteszik az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság honlapján azokat a pályázatokat, amelyeken I. világháborús megemlékezésekre nyerhetnek pénzt önkormányzatok, civil szervezetek. 2014-ben megkezdődnek az I. világháború századik évfordulójára történő megemlékezések.


A szarajevói merénylet utáni pillanatokat archív felvételeken is megörökítették, valamint azt is, ahogy a trónörökösnek, Ferenc Ferdinándnak és feleségének a koporsóját elszállítják. Egy hónappal később kitört az első világháború.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint össznemzeti feladat megemlékezni az I. világháborúra; hiszen 1914 és 1918 között kétszer annyi magyar katona esett el, mint a II. világégés során. Rétvári Bence arra is emlékeztetett: az első világháborút lezáró békekötések Magyarországon nemzeti tragédiát eredményeztek.

„Mi magyarok voltunk azok, akik a legtovább ellenálltunk a Birodalmi Tanácsban is, hogy ne lépjen be az Osztrák-Magyar Monarchia egy háborúba, ne indítson háborút más országok ellen, hiszen ebből Magyarországnak semmifajta haszna nem származhat; és bár mi magunk a lehető legtovább pacifisták voltunk, mégis a legszigorúbb büntetést, vagy a legszigorúbb területi megcsonkítást kaptuk a végén" - fogalmazott Rétvári Bence.

Idén elkezdődnek az első világháború századik évfordulójára emlékező rendezvények. A kormány nemrég felállította az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságot; az önkormányzatok, a civil szervezetek, a helyi közösségek pályázatokon kaphatnak pénzt a megemlékezésekre.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója azt mondta: szeretnék, hogyha elkészülnének új tudományos művek, magyar nyelven megjelennének idegen szakmunkák. „Szeretnénk támogatni, hogy kulturális rendezvények, tudományos tanácskozások forráshoz jussanak, és ezáltal létrejöjjenek, de szeretnénk számítógépes játékok létrahozását is támogatni" - tette hozzá.

A pályázatokat január első felében az emlékbizottság honlapján teszik majd közzé; az önkormányzatok, civil szervezetek és helyi közösségek között több százmillió forinthoz juthatnak így.

A tervek között szerepel még a hadisírok felújítása; az emlékművek restaurálása; de azt is szeretnék, ha a családok elővennék emléktárgyaikat, és a személyes történeteiket is közkinccsé tennék.

Forrás: Duna Híradó - Hiradó.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu