Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gyenge az érdeklődés a kisebbségi névjegyzék iránt
Sok német, kevés roma regisztrált a nemzetiségi választásra

Idő még van bőven, de egyelőre meglehetősen gyér az érdeklődés a kisebbségi névjegyzék iránt. Az új választási szabályok szerint mind a tizenhárom nemzetiség országos önkormányzata listát állíthat, amelyről egy-egy jelölt juthat kedvezményes - szavazati joggal felruházott - mandátumhoz az Országgyűlésben - írja a Népszabadság.


Fontos tudnivaló: aki nemzetiségiként szavaz, elveszti a jogát arra, hogy pártlistára voksoljon. Német kisebbségi szakértők úgy számolnak, hogy a kedvezményes mandátumhoz nagyjából 19 ezer és 24 ezer közötti voks kell nemzetiségenként.

A kisebbségi közösségek létszámából kiindulva csak a cigányoknak és a németeknek van reális esélyük arra, hogy képviselői mandátumhoz jussanak. A többi nemzetiség - amennyiben állított listát - szavazati jog nélküli szószólót küldhet a parlamentbe. Bár Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke szerint szerencsésebb lett volna, ha a kormány olyan megoldást talál, amely nem zárja ki, hogy a nemzetiségiek pártlistára is szavazhassanak, a németek egyértelműen azt kérik az érintettektől: regisztrálják magukat a névjegyzékben.

Bizonyos román nemzetiségi körökben viszont a regisztráció ellen buzdítanak - derült ki Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata elnökének elmondásából. Ő azonban kevésbé kategorikusan fogalmaz. A román nemzetiségi vezető közölte: mindenki döntse el legjobb belátása szerint, hogy valamelyik pártot vagy a nemzetiségi listát választja-e.

Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke próbatételnek tekinti a választást. Annak ellenére, hogy a papírforma alapján nincs esélyük a képviselői mandátum megszerzésére, szeretné, ha a szlovákok minél nagyobb számban regisztrálnák magukat, ezáltal a szlovák nemzetiségi szószólónak minél nagyobb legitimitása lenne az Országgyűlésben- olvasható a Népszabadság cikkében.

A sajtó - nehezményezte Fuzik János - azzal van tele, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplők nem szavazhatnak pártokra. Szerinte inkább azt kellene hangsúlyozni, hogy a kisebbségek most először saját parlamenti képviselőt vagy szószólót választhatnak.

Több roma szervezet ellenben arra szólította fel a cigányokat, hogy ne regisztráljanak. Ellenkező esetben ugyanis nemcsak a pártra adható szavazatukat veszítik el, hanem - lévén, hogy a cigány nemzetiségi listát az Országos Roma Önkormányzat állítja össze - óhatatlanul is Farkas Flóriánt és a Fideszt támogatják. Bonyolítja a helyzetet, hogy a közelmúltban - mint azt a Roma Sajtóközpont értesülése nyomán az Index hírül adta - Farkas Flórián azt kérte a cigányoktól: még ne jelentkezzenek be a kisebbségi névjegyzékbe.

A fideszes roma politikus (és pártja) feltehetőleg most próbálja kitervelni, mely körzetekből érdemes begyűjteni annyi regisztrált nemzetiségi választót, hogy biztosan meglegyen a kedvezményes cigány mandátum, ugyanakkor a lehető legkevesebb pártlistás szavazót veszítse el a Fidesz. Ha szorosan alakul a verseny a bal- és jobboldal között, akkor néhány tízezer roma szavazat is sokat számíthat.

Év eleje óta lehet regisztrálni. A névjegyzékben szereplők az ősszel esedékes kisebbségi önkormányzati választáson is részt vehetnek. Annak, aki az országgyűlési választáson is nemzetiségiként akar szavazni, ezt külön kell jeleznie. A Nemzeti Választási Irodától kapott - a január 16-i állapotokat tükröző - kimutatás szerint eddig mindössze 1568-an jelentkeztek be, és ennél is jóval kevesebben, 819-en kérték a névjegyzékbe vétel „országgyűlési választásra való kiterjesztését".

A regisztrált nemzetiségiek nagy többsége német, míg a romák közül eddig csupán 46-an döntöttek úgy, hogy a parlamenti választás alkalmával a cigány listára fognak szavazni. Ami - ahhoz képest, hogy messze a legnépesebb nemzetiségről beszélünk - meglepően kevés. A romákat pillanatnyilag még a horvátok is megelőzik. Persze aligha marad így sokáig. Sok van még van hátra: annak, aki nemzetiségi listára szeretne voksolni, a parlamenti választást megelőző tizenötödik napig kell regisztráltatnia magát.

Forrás: NOL

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu