Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 11.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Idén kiépül a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés
A fővárosi háztartások kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak és sárga fedelűt a műanyag és fém hulladéknak

Év végére teljes lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten - mondta György István főpolgármester-helyettes 2014. január 22-i sajtótájékoztatóján. A fővárosban eddig közel 100 ezer lakossági szelektív hulladékgyűjtő pontot alakított ki az FKF Zrt., és aláírták az új célgépek beszerzési szerződését is.


A projekt célja, hogy minden háztartásban legyen szelektív hulladékgyűjtő edény. A nemzetközi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ez jobban támogatja a szelektív gyűjtést és ezen keresztül az újrahasznosítást, mint a szigetekre épülő módszer.

Ezért 2014. december 31-ig minden háztartás megkapja a saját szelektív edényzetét Budapesten. A II., VIII., XVII., és XXII. kerületeket már teljesen lefedték, sőt a IX. kerületben is közel 90 százalékos a terítési arány. György István főpolgármester-helyettes elmondta: a gyűjtőszigetek száma 930-ról 665-re csökken, a továbbiakban itt csak az üveget gyűjtik.

A háztartások egy kék fedelű gyűjtőedényt kapnak a papírnak, és egy sárga fedelűt a műanyag és fém hulladéknak. A szelektív gyűjtés nem kerül többe a háztartásoknak, mivel a főváros az így begyűjtött hulladék eladásából fedezi a többletköltséget - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A kalkulált bevétel mintegy 2 milliárd forint. A 200 ezer új gyűjtőpontnak eddig közel felét szerelték fel az új kukákkal, a munkát a családi házas övezetekben kezdték. Összesen 403 ezer új gyűjtőtartályt vásároltak, és folyamatban van a 60 speciális gyűjtőjármű beszerzése is.

Tavaly szelektíven 4600 tonna papírt, illetve 2100 tonna műanyag és fém hulladékot gyűjtöttek be a fővárosban. A tervek között szerepel egy saját válogatómű megépítése, amely 10 milliárd forintba kerül, létrehozását az EU is támogatja.

A főpolgármester-helyettes kitért arra is, hogy jelenleg havonta egyszer ürítik a szelektív tartályokat, de ha ez kevés, akkor a későbbiekben áttérnek a gyakoribb ürítésre. A lakosság körében elterjedt, hogy a begyűjtő autók a szelektíven gyűjtött hulladékot összekeverik. Ez nem igaz, mivel külön tartályba kerül a kétféle hulladék.

A XXI. században alapvető követelmény, hogy gondoljunk a környezetünkre és folyamatosan olyan új megoldásokat vezessünk be, amelyek segítségével megóvjuk és élhetőbbé tesszük a fővárost. Ilyen „a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer", melynek bevezetésével Budapest is bekerül a szelektíven gyűjtő európai városok sorába. Külön öröm számomra hogy a lakosság milyen pozitívan és nyitottan fogadja a rendszer bevezetését - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A lakosság szemléletformálása és figyelemfelhívása érdekében marketing kampány is indul a projekt keretében, óriásplakátokon, rádió spotokban és újság hirdetésekben hangsúlyozzák a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. A kampány nagykövetei Kovács Ági, olimpiai bajnok és Kautzky Armand, színművész lesznek.

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu