Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem született meg a megállapodás a PMFC ügyében
Matyi Dezső: megalázó a Pécsi Sport Nonprofit Zrt egy eurós vételi ajánlata – Páva Zsolt: Pécsnek kötelessége megóvnia a csapatát

„A pécsi futball Pécsé, a pécsieké" - reagált közleményében Páva Zsolt polgármester Matyi Dezsőnek, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosának azt követően, hogy utóbbi - szintén nyílt levélben - „megalázónak" és „ingyencirkusznak" nevezve elutasította a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett egyeurós vételi ajánlatot.


 

A fideszes városvezető a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írja, a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető kft. 95 százalékos tulajdonrésze Matyi Dezsőé, 5 százaléka a pécsi önkormányzaté, azonban a pécsi futball Pécsé, a pécsieké. „Az volt, az is marad, mert a futball nem tulajdonosokkal kezdődött e városban, hanem futballistákkal és futballt szerető közönséggel" - szögezte le.

A polgármester emlékeztetett rá: miután Matyi Dezső bejelentette, hogy kivonul a labdarúgócsapat működtetéséből, a pécsi önkormányzata úgy döntött, hogy vállalja a januárban esedékes bérköltségek, összesen 20 millió forint kifizetését, amely a tulajdonost terhelné. Mindehhez azt kérte a város - közölte a polgármester -, hogy ellenőrei betekinthessenek a cég könyvelésébe, és jelentést tehessenek a kft. pénzügyi helyzetéről az önkormányzatnak.

Páva Zsolt szerint miután a társaság ügyvezetője hozzájárult a betekintéshez, Matyi Dezső azt előbb megtiltotta, majd később az ügyvezető jogkörét korlátozva, minden jogot hivatalosan is magához vont. Az önkormányzat ennek ellenére átutalta a 20 millió forintot, a játékosok bérét.

A polgármester kitért rá: miután Matyi Dezső a könyvelésbe nem engedett betekintést, az addig meglévő információi alapján becsülte meg a lejárt és le nem járt tartozások nagyságrendjét.

Páva Zsolt azt írta: Matyi Dezső ugyan túlzónak tartja az önkormányzat becslését, ám az összes tartozás pontos mértékét sem megvizsgálni nem engedte, sem a közvéleménnyel nem közölte. A polgármester sem ennek okát nem érti, miként azt sem, hogy Matyi Dezső - saját elmondása szerint - 2012 októberében még harmadik személynek a tartozásmentes állapotban felajánlotta a csapat térítésmentes átadását, most pedig a súlyos tartozással terhelt kft. eladását miért tartja megalázónak?

A pécsi polgármester leszögezte: az önkormányzatnak kisebbségi tulajdonosként is, de a város sportjának legnagyobb támogatójaként is kötelessége megóvni hagyományokat, értékeket. „Ennek érdekében tették meg ajánlatukat - amelyet Ön cirkusznak nevezett - noha annak tartalmát pontosan ismeri: a szimbolikus vételár mellett a tartozások teljes összege, vagyis több száz millió forint" - közölte a polgármester Matyi Dezsőnek címezve mondandóját.

Páva Zsolt azt írta: tudomásul veszik, hogy Matyi Dezső nem kíván együttműködni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel, az általa megtett ajánlatot visszautasította. Tudomásul veszik, hogy a csapatot működtető kft. haszna Matyi Dezső javát szolgálja, terhei őt terhelik. Egyúttal bíznak abban is, hogy Matyi Dezső a 2008-ban megszerzett értékkel gondosan gazdálkodik, amint azt a pécsi futballszerető közönség elvárja, s abban is, hogy a következőkben, ha a kft-t valaki egy, öt, tíz vagy húsz millió forinttal kisegíti, azt nem megtámadja, hanem annak megköszöni - áll a polgármester közleményében.    

Matyi Dezső, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa Január 28-án nyílt levélben utasította el a város tulajdonában lévő Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. által tett, a klub többségi tulajdonának megvásárlására tett egyeurós ajánlatot. Az üzletember az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben reagált az ajánlatra, amelyet „megalázónak" nevezett, az eljárást pedig „ingyencirkusznak" minősítette.

Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást. Páva Zsolt polgármester január  24-én közölte: a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. január 27-én vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására. Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója január 27-én átadta a klubházban az ajánlatot, mint mondta, ez egy euróról és a vélelmezett adósságok átvállalásáról szól.    

A PMFC 17 forduló után 25 pontjával hét győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel a 7. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján. A bajnokság február 28-án folytatódik.

A két nyílt levél


1) Matyi Dezső levele Páva Zsoltnak és Vári Attilának:

„Tisztelt Pécsi Polgárok!

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Vári Attila Úr!

Az elmúlt hét péntekén Pécs Polgármestere bejelentette, hogy a város a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. útján a következő hétfői napon ajánlatot tesz a PMFC-Sport Kft- ben lévő részesedésem megvételére.

Az ígért határidőben ugyan semmiféle ajánlatot nem kaptam, de a PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila Úr a pécsi futballcsapat székhelyén a sajtó meghívásával olcsó bohózatba illő módon egy nekem címzett levelet minden akadályt legyűrve, leleményesen kézbesített a PMFC titkárnője számára, majd sikerén felbuzdulva nyomban sajtótájékoztatót is tartott a PMFC irodaépületében.

Félve merem megkérdezni, hogy vajon ki bízta meg a Vezérigazgató Urat azzal, hogy a nekem címzett küldeményt más személynek adja át? Én ilyent nem tettem.

Szintén csak halkan fogalmazom meg a gondolatot, hogy vajon melyik sportszervezet adott engedélyt a Vezérigazgató Úr számára arra, hogy a PMFC irodaépületében sajtótájékoztatót tartson? Tudomásom szerint a PMFC nem tett ilyent.

A feltett kérdésekre talán magyarázatul szolgálhat az, hogy a pécsi önkormányzat annyira magáénak érzi a pécsi labdarúgást, hogy minden akadályt legyűr, minden üzleti és jogi kétséget figyelmen kívül hagy azért, hogy segíthessen. Felmerülhet, hogy miként tudta az önkormányzat ezen erős késztetést több, mint hat éven át rendkívül hatékonyan legyőzni, de ezt a kérdést nyilván csak egy rosszindulatú, és kukacoskodó „kommentelő" merné a névtelenség homályába burkolózva ilyen arcpirító nyíltsággal megfogalmazni.

De lehet-e vajon egy másik, számunkra, átlagpolgárok számára talán nehezebben elfogadható magyarázat is? A Polgármester Úr, és Vári Attila Vezérigazgató Úr talán nem a sport érdekében, hanem a közvélemény maguk javára történő manipulálása érdekében cselekedtek?

Talán az volt az Einstand üzenete, hogy a futballcsapatnak ugyan jelentős tartozása van, de a Polgármester Úr és Vári Attila Vezérigazgató Úr megmentenek minden sportrajongót és labdarúgót? Elképzelhető, hogy az önkormányzat át-, és birtokba veszi, ami nem az övé, és mindenféle szerződés nélkül befektetőkkel kezd tárgyalásokat más tulajdonáról? Vagy talán csak biztos tárgyalási pozíciót kíván magának szerezni az önkormányzat a futballklub megvásárlásához? Ugye egyetértenek velem, hogy ezen kérdésekre csak a nem lehet a helyes válasz.

És éppen ezért itt és most megragadom az alkalmat, és kimondom: Uraim, eddig, és ne tovább!

A magyar labdarúgás legnagyobb vezére, a neves bankár számára 2012. októberében felajánlottam a pécsi futballcsapat térítésmentes átadását. Abban az időpontban a csapatnak semmiféle tartozása nem volt. Ajánlatom meghallgatásra került, majd a működési források 2012. évtől kezdve 2013. év végére folyamatosan elapadtak.

Pécs Polgármestere számos alkalommal a labdarúgócsapattal kapcsolatos támogatásáról biztosított, és ennyivel lényegében be is kellett érnünk.

Vári Attila Vezérigazgató Úr volt talán az, aki pár éve a női labdarúgó- szakosztálytól még pénzt is kért a pályák használatáért, majd a szakosztály megszűnt.

Könnyű kiszámítani, hogy az utóbbi években milyen összeget kellett a labdarúgócsapatra fordítanom a futballklub éves fenntartási költségének sajtóban megjelent összegét figyelembe véve. Alaposabban meg kellett volna azonban válogatnia az önkormányzatnak a besúgóit, a pécsi futballcsapatnak ugyanis nincs 500 millió forint körüli adóssága, a lejárt tartozások ennek harmadát sem érik el.

Önök ajánlatot ígértek, nem ingyencirkuszt! Én nagyon sok EMBER által a vállalkozásomban megtermelt, valódi pénzt, magánvagyont is fordítottam arra, hogy Pécs városának az Őt megillető futballja legyen. Önök a finanszírozást mások adóforintjaira kívánják alapozni?

A tényadatok alapján az „ajánlatnak" nevezett, 1 eurós árat tartalmazó közlés megalázó. Nem pusztán annak, aki több mint hat éven át saját forrásait fordította a labdarúgásra, hanem az összes sportrajongó számára is, akik reménykedtek abban, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata talán komolyan és érdemben segíteni akarja a labdarúgást.

Felkavaró ugyanakkor az is, hogy a tudatosan szervezett, személyemmel kapcsolatos lejárató kampány, és a gondosan csepegtetett félinformációk egy igen határozott, érdekérvényesítési képessége tekintetében meghatározó gazdasági érdeket önkéntelenül kiszolgálnak.

Uraim! Önök a saját vagyonukból mit áldoztak a pécsi futballért? Meg kéne érteni, itt és most nem elvenni, hanem támogatni kell, és nem mások zsebéből!

Mindezek ellenére összefoglalom a véleményemet: Uraim, nem adom fel, a fair play szabályai szerint NEM Önöké a pálya!"

Pécs, 2014. január 28.

Matyi Dezső


2) Páva Zsolt válasza Matyi Dezsőnek:

„Tisztelt Matyi Dezső Úr!


A PMFC profi labdarúgócsapatát működtető kft. 95%-os tulajdonrésze az Öné, 5%-a Pécs Város Önkormányzatáé. A pécsi futball azonban sem nem az Öné, sem nem az önkormányzaté, hanem Pécsé, a pécsieké. Az volt, az is marad, mert a futball nem tulajdonosokkal kezdődött e városban, hanem futballistákkal és futballt szerető közönséggel.

Mi is történt?

Ön 2013. december 28-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kivonul a labdarúgócsapat működtetéséből.

2014. január 8-án Pécs Város Önkormányzata úgy döntött, hogy bár mindösszesen 5% tulajdonnal rendelkezik a működtető kft-ben, vállalja a januárban esedékes bérköltségek kifizetését, amely Önt terhelné, összesen 20 millió forintot. Mindehhez azt kérte, hogy ellenőrei betekinthessenek a cég könyvelésébe, és jelentést tehessenek a kft. pénzügyi helyzetéről az Önkormányzatnak. Miután közforintokról van szó, ezért e feltétel indokoltsága könnyen belátható.

Miután az Ön ügyvezetője hozzájárult a betekintéshez, Ön azt előbb megtiltotta, majd később az ügyvezető jogkörét korlátozva, minden jogot hivatalosan is magához vont.

Az Önkormányzat ennek ellenére átutalta a 20 millió forintot, a játékosok bérét. Ön pedig erre válaszul a várost támadó hangú nyílt levelet tett közzé.

Miután Ön a könyvelésbe az Önkormányzatnak még kisebbségi tulajdonosként sem engedett betekintést, ezért az Önkormányzat az addig meglévő információi alapján becsülte meg a lejárt (erről nem tesz említést nyílt levelében) és le nem járt tartozások nagyságrendjét. Ön ezt ugyan túlzónak tartja, ám az összes tartozás pontos mértékét sem megvizsgálni nem engedte, sem a közvéleménnyel nem közölte. Ennek pontos okát nem tudjuk megérteni, miként azt sem, hogy Ön - saját elmondása szerint - 2012. októberében még harmadik személynek a tartozásmentes állapotban felajánlotta a csapat térítésmentes átadását, most pedig a súlyos tartozással terhelt kft. eladását miért tartja megalázónak?

Mi ennek a valódi oka?

Pécs Önkormányzatának kisebbségi tulajdonosként is, de a város sportjának legnagyobb támogatójaként is kötelessége megóvni hagyományainkat, értékeinket. Ennek érdekében tettük meg ajánlatunkat - amelyet Ön cirkusznak nevezett - noha annak tartalmát pontosan ismeri: a szimbolikus vételár mellett a tartozások teljes összege, vagyis több száz millió forint.

Ennyi az eddigi történés.

Tudomásul vesszük, hogy Ön nem kíván együttműködni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-vel, az általa megtett ajánlatot visszautasította. Ehhez Önnek joga van, az Ön tulajdona (95%-ban a működtető kft tulajdonjoga), miként ahhoz is joga van, hogy e tulajdonnal miként bánik, miként gazdálkodik.

Tudomásul vesszük, hogy a csapatot működtető kft. haszna az Ön javát szolgálja, terhei Önt terhelik. Csak bízunk benne, hogy az Ön által 2008-ban megszerzett értékkel gondosan gazdálkodik, amint azt a pécsi futballszerető közönség elvárja.

És bízunk abban is, hogy a következőkben, ha a kft-t valaki egy, öt, tíz vagy húsz millió forinttal kisegíti, azt nem megtámadja, hanem annak megköszöni.

Amúgy pedig a PÁLYA, amit Ön említ, éppen a pécsieké. Nem szimbolikusan, hanem a valóságban. A pálya, amit Ön használ ugyanis Pécs Város Önkormányzatának tulajdona. A Földhivatali nyilvántartási száma: 622.

Pécs, 2014. január 28.

Tisztelettel:

Páva Zsolt
polgármester"

Forrás: nemzetisport.hu - Pécsi Stop

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu