Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Felvetődött a májusi önkormányzati választás ötlete
Az Index úgy tudja, született olyan felvetés a Fideszben, hogy egy időben tartsák az EP- és az önkormányzati voksolást

Az Index információi szerint már több fórumon is felvetődött a kormányoldalon, és legutóbb a Fidesz-elnökség ülésén is szóba került, hogy lehet-e egy napon a 2014-es európai parlamenti és az önkormányzati választás. Az uniós képviselőket az ötéves ciklus leteltével az idén május 25-én választjuk, akkorra viszont már másfél hónapja túl leszünk az országgyűlési képviselők megválasztásán.


Az ellenzéki oldalon már hetekkel Áder János államfő bejelentése előtt - miszerint a parlamenti választás április 6-ra tűzi ki - arról beszéltek, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban előrehozza majd az önkormányzati választást is, hogy parlamenti győzelme esetén megspórolhassa az őszi kampányt. Az ellenzéki elméletek szerint az új kormánynak rögtön nagyobb játéktere lenne, és szükség esetén nem kell visszafogni a gazdasági kiigazításokat, ha nem fenyegetné a szavazatvesztés veszélye.

Az Index úgy tudja, valóban született olyan felvetés a Fideszben, amely azt kezdeményezte, hogy fontolják meg az EP- és az önkormányzati választás összevonását, mert amúgy is mindkettőn szavazhatnak az itt élő uniós állampolgárok is. Mellette szólt az is, hogy 2014-ben először kapnak öt évre mandátumot az önkormányzati képviselők is. Az összevonást természetesen a nyilvánosság előtt a költséghatékonysággal lehetett volna indokolni.

Az ötletet azonban végül elvetették, mert túl sok törvényi akadályt kellett volna elhárítani, hogy az Alaptörvényben október-novemberre ütemezett önkormányzati választás időpontját megváltoztassák. Áthidaló megoldásként felmerült még, hogy csak a választást tartanák meg májusban, a polgármesterek és önkormányzati képviselők viszont kitölthetnék utolsó négyéves ciklusukat, és csak késleltetve lépnének hivatalba a választási győztesek. A Fidesz vezetésének azonban nem tetszett a túl hosszú átmeneti időszak, amely gyakorlatilag fél évre lebénította volna helyi szinteken a döntéshozatalt.

Forrás: Index

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu