Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Újra Székesfehérvár birtokába kerül a városi erőmű
Az önkormányzat a felszámoló által megadott minimumáron, nettó 2,75 milliárd forintért vásárolja meg a céget

Visszavásárolta az erőművét Székesfehérvár. A Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester és Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos (Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.) által 2014. január 17-én aláírt adásvételi szerződés értelmében az önkormányzat lesz az egyedüli tulajdonosa a korábban privatizált, majd felszámolás alá kerülő Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-nek.


Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy nem értett egyet a cég eladásával, és nem örült, amikor később működésképtelen lett a kft. A cég sorsa olyan közüggyé vált, amely sok fehérvárit érintett - tette hozzá.


Egy kézben lesz a hőtermelés és a hőelosztás

Az önkormányzat végül a felszámoló által megadott minimumáron, vagyis nettó 2,75 milliárd forintért vásárolja meg a céget. A vételárat kilencven napon belül utalják át, miután a közgyűlés január 17-én erre egyhangúlag igent mondott - ismertette. A visszavásárolt vagyonelemeket a Széphő Zrt.-nek adja majd bérbe a város, így egy cégnél lesz a hőtermelés és a hőelosztás Székesfehérváron - közölte. A szerződés aláírása után a polgármester munkásgyűlésen tájékoztatta a dolgozókat az adásvételről és a tulajdonosi elképzelésekről.

A székesfehérvári önkormányzat 2012 júniusában közölte, hogy egy kormányrendelet alapján a felszámolás alatt álló Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté vált. A döntést azzal indokolták, hogy a kft. „az önkormányzat az előző városvezetés elhibázott privatizációs döntése értelmében a közvetett többségi önkormányzati tulajdon ellenére, a társasági szerződés rendelkezései miatt nem képes meghatározó befolyást gyakorolni, jelentős hiteleit törleszteni nem tudja, és hatalmas összegekkel tartozik a gázszállító Főgáz Zrt.-nek".


Az egész erőmű közvagyon lesz

Az önkormányzat a társaságnak a gázszolgáltatóval szemben fennálló tartozása egy részét 2012-ben kétszer közvetlenül kifizette. A székesfehérvári közgyűlés tavaly január 18-án zárt ülésen döntött úgy, hogy bejelentkezik a felszámolónál vevőjelöltként a magánbefektetők kezében lévő 49 százaléknyi tulajdonrészre.

Az akkori döntésről Cser-Palkovics András azt mondta: a társaság további működésének nincs értelme az önkormányzat nélkül, hiszen az általuk előállított távhő az önkormányzat cégén keresztül jut el a felhasználókhoz. Hangsúlyozta: 51 százalékos tulajdonrésze van az önkormányzatnak a cégben, de a menedzsmentjog - a korábbi szerződések értelmében - teljes egészében a magánbefektetőké, így az irányításba az önkormányzat eddig nem szólhatott bele.


A kormány segített

A kormány tavaly augusztus 19-ei, székesfehérvári kihelyezett ülésén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatja a korábban privatizált székesfehérvári erőmű visszavásárlását állami költségvetési forrásból. Orbán Viktor megjegyezte: a cég visszavásárlása indokolt, de mereven „eltanácsolják" az önkormányzatot attól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel.

Székesfehérvár önkormányzata szeptember 30-án közölte az MTI-vel, hogy kézhez kapta a meghívást a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeinek értékesítésére kiírt zártkörű pályázaton történő részvételre. Az akkori közlemény szerint a három független értékbecslő által meghatározott érték alapján a vagyoni eszközök minimum vételára 2 milliárd 750 millió forint, ez alatt a felszámoló a vagyont nem értékesítheti. Az ajánlati biztosíték 47,5 millió forint volt.

November 8-án Vargha Tamás (Fidesz) Székesfehérvár országgyűlési képviselője jelentette be, hogy a kormány anyagi segítséget nyújt a városnak a kft. megvásárlásához. A támogatás minden bizonnyal olyan mértékű lesz, amely megközelíti a teljes vételárat - közölte. A november 14-ei közgyűlés döntött arról, hogy az önkormányzat indul a kft. vagyoni eszközeinek megvásárlása kiírt pályázaton, és vállalja a közszolgáltatás további működtetését.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu