Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. április 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nagyot csalódtak az adósság nélküli polgármesterek
A TÖOSZ elnöke szerint újratermelődhet az adósság a településeken, mert nem csökkentik a költségeket

„Többen a fejüket verik a falba annak a 22 városnak a vezetőiből az adósságkonszolidáció kapcsán, amelyek egyáltalán nem adósodtak el" - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő közölte: ezek a települések meghúzták költségeiket, mindent átszerveztek, hogy beleférjenek költségvetéseikbe, pedig most nekik is jól jönne, ha átvállalnák tőlük a mintegy 200-300 millió forintos adósságot.


Február 28-ig zárul le az adósságkonszolidáció újabb köre, amelyben a 278, ötezer főnél népesebb település megmaradt mintegy 430 milliárdos adósságot is átvállalja az állam. Az önkormányzatoknak januárban kell adatot szolgáltatniuk adósságelemeikről. A korábbi átvállalásokkal együtt összesen 1304 milliárd forintot konszolidált az állam. Schmidt Jenő szerint a központi büdzsének a konszolidáció a törlesztő részletekkel, a kamatokkal 8-10 évre évente mintegy 100 milliárdos költséget jelent.

Nemrég közölték, hogy Budapest agglomerációjában Gyál 1,35 milliárd, Pécel 1,9 milliárd, Vecsés 853 millió, Gyömrő 454 millió, Maglód 445 millió, míg Üllő 365 millió forint adósságtól szabadul meg. Salgótarján idén 1,1 milliárd, Kecskemét 6,9 milliárd, Zalaegerszeg 965 millió forint, Veszprém 2,2 milliárd, Veszprém 2,2 milliárd forintnyi tartozástól mentesül. Komárom-Esztergom megye településeitől februárig 20,5 milliárdot, Csongrád megyében 30 milliárdot vállalnak át.

Navracsics Tibor január 13-án Baján járt az adósságkonszolidáció kapcsán, ahol a település 3,2 milliárd forintnyi maradék adósságát vállalja át az állam. A közigazgatási és igazságügyi miniszter korábban azt mondta: az önkormányzatok többségénél nem felelőtlenségük, hanem ellenkezőleg, felelős magatartásuk miatt adósodtak el, mivel növekvő feladataikhoz nem kaptak elég forrást.

Schmidt Jenő szükségtelennek tartja az adósságkonszolidáció újabb körét, amelynek nincs gazdasági racionalitása. A TÖOSZ elnöke szerint az állami átvállalások korábbi körei szükségesek voltak, mivel akkor a forráshiány miatt a működésre fordított hiteleket konszolidálták, amelynek mértéke elérte a 800 milliárdot. Most főként olyan települések adósságát vállalják át, ahol jelentős adóbevételek vannak. Az átvállalás újabb versenyelőnyt jelent számukra, Budapesten például a bruttó hazai termék 80 százalékát termelik meg. Több település saját erős beruházásokat végzett hitelekből, amelyek soha sem térültek meg.

A TÖOSZ elnöke attól tart, hogy a következő években újra termelődhet az adósság, mivel az újabb konszolidációban érintett települések nem hajtanak végre költségcsökkentést. Egy tavaly év végi kormányrendeletben egyes városok külön támogatásokat kaptak (akár 1-1,5 milliárdot is), hogy kifizessék szállítói kötelezettségeiket, folyószámlahiteleiket. Schmidt szerint, ahol nincs jelentős adóbevétel (mintegy 2800 településen), ott továbbra is baj lehet a finanszírozással.

Forrás: Világgazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu