Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nemzetközi konferencia a kulturális útvonalakról
Magyarországon számos nemzetközi kulturális útvonalnak vannak fontos állomásai

Az Európa Tanács (ET) Kulturális Útvonalai témakörben rendeztek nemzetközi konferenciát Sárospatakon, amelyen a MÖSZ is részt vett. A hazai és külföldi szakemberekkel, érdeklődő résztvevőkkel tartott kétnapos eseményen ösztönző és impulzív előadások és munkacsoportok keretében nyílt lehetőség tapasztalatokat cserélni és jó példákat megismerni, előremutató javaslatokat megfogalmazni.


Az Európai Kulturális Utak programját 1987-ben indította el az Európa Tanács a Santiago de Compostela Nyilatkozattal és az ún. „Kibővített Részleges Megállapodás a Kulturális Útvonalakról” (EPA) szóló határozat szabályozza a minősítés odaítélést. Magyarország 2013-ban csatlakozott a programhoz.

A konferencián Penelope Denu, a Kulturális Útvonalak Európai Intézetének igazgatója bemutatta az útvonalak kialakulását és működését. Jó példák által megismerhettük az Iter Vitis – Szőlő és Bor Útját; a Duna régió turisztikai együttműködést; a Sissi utat a Gödöllői Királyi Kastély együttműködésével; az Erzsébet utat, valamint a Makovecz útvonal tervét.

A helyi értékek felkutatása, a szellemi örökségek bemutatása a közösségek felemelkedéséhez járul hozzá; fontos tematizálni és a láthatóság, hogy láthatóvá tegyük kulturális értékeinket, meglássuk és megértsük azokat. A tematikus együttműködés, az integrált megközelítés, a helyi érdekelt felek (stakeholderek) és a turizmusszolgáltató ágazatainak, valamint a látvány és szolgáltatás összekapcsolása a hosszú távú, fenntartható kulturális útvonalak működése tekintetében előremutatóan fontos elem.

Munkacsoportokban interaktív párbeszéddel kerestük a válaszokat arra, hogy mitől kulturális egy út; milyen előnyei vannak a csatlakozásnak és milyen a jó együttműködés. Helyi és nemzetközi együttműködésnél a partnerek kiválasztása, a célcsoportok beazonosítása, a nyitottság, a motiváció, a hasonló feltételek és adottságok, az egymást kiegészítő tudás és képesség, a hasonló motiváltság és eredményesség, az önkormányzati és a helyi turisztikai szervezetekkel való együttműködés egyaránt meghatározó tényező.

Fontos szempont az is, hogy biztosítva legyen a nyitottság a látogatáskor (reggeltől késő délutánig); a megközelíthetőség többféle közlekedési eszközzel és gyalog is jól láthatóan táblázva irányvonalakkal, logóval, pihenőhelyekkel is jelölve a kulturális útvonalhoz tartozó célpontokat és az útvonalat.

A kulturális útvonalak elősegítik az épített kulturális örökség megőrzését és funkcióinak újragondolását, és hogy közös értékként, összekötő kapocsként, egyúttal gazdasági erőforrásként tekintsünk a kultúránkra. Az útvonalak a határon átívelő együttműködést, innovatív hálózat létrejöttét segíti Európában olyan helyek és útvonalak mentén, amelyek közös kultúránk és örökségünk sokszínűségét és gazdagságát mutatják be és kapcsolják össze fenntarthatóan és hosszú-távon a fejlődésben rejlő lehetőségek kihasználásával a kultúrák és a turizmus találkozási pontjai mentén.

Magyarország az alábbi útvonalaknak tagja: a Termálfürdők útja, a Zsidó örökség útja, Szent Márton útja, a Szőlő útja, valamint az Art Nouveau útja, Szent Erzsébet életének színhelyeit bemutató kulturális útvonal (magyarországi, szlovákiai, ausztriai és németországi helyszínekből tevődne össze), de a tervek szerint további útvonalakhoz is csatlakozna (például a római örökséget megidéző út).

Forrás: Magyar Polgármester Online

Letölthető tartalmak:

A konferencia programja 

Az ET kulturális útvonalak minősítés odaítélésének szabályairól

Santiago Nyilatkozat (1987) - EN  

  

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu