Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Két településünkön nem választanak polgármestert
Aparhanton és Tanakajdon csak jövőre voksolnak – 545 településen nem lehet megtartani nemzetiségi választást

Két polgármester- és két képviselő-testületi-, valamint 545 nemzetiségi választás maradhat el októberben a szeptember 11-i adatok szerint – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke 2014. szeptember 11-i, budapesti sajtótájékoztatóján. Az NVI elnöke emlékeztetett rá: a polgármester- és képviselőjelölteket szeptember 9-én 16 óráig lehetett bejelenteni.


Pálffy Ilona elmondta: a szeptember 11-i adatok szerint elmarad a képviselőválasztás a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahol nem indult annyi jelölt, amennyit meg lehetne választani. A polgármesterjelölt hiányában pedig a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon marad el a polgármester-választás. Mint mondta, ezeken a településeken időközi választást kell tartani, amire várhatóan a jövő év elején kerül majd sor.

Az NVI elnöke elmondta: szerda reggel még nem volt sem képviselő-, sem polgármesterjelölt beregisztrálva a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerújfaluban, de telefonon beszéltek a helyi választási irodával, ahol elmondták, hogy vannak jelöltek mindkét választásra, csak még nem rögzítették őket az informatikai rendszerben.


Nyilvántartásba vétel: péntek éjfélig

Az NVI elnöke elmondta: lezárult a jelölt- és listabejelentés az októberi önkormányzati választásra, melyre 66 ezer jelölt igényelt ajánlóívet, a szerda délelőtti adatok szerint 51 ezer jelöltet jelentettek be, a már nyilvántartásba vett jelöltek száma pedig 58 ezer.

Mint mondta, a különbség abból adódik, hogy egy jelöltet több választástípusra is nyilvántartásba vehetnek a választási bizottságok, például egyéni választókerületi jelöltnek és kompenzációs listás jelöltnek, esetleg polgármesterjelöltnek, ilyenkor pedig a jelölt többször jelenik meg a nyilvántartásban.

Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartásba vételekre egészen péntek éjfélig lehetőségük van a választási bizottságoknak, így a jelenlegi számok még változni fognak.

Pálffy Ilona hangsúlyozta: mindenkinek, aki ajánlóívet igényelt és vett át a választási irodától, vissza kellett juttatnia az összes ívet az irodákhoz. Aki ezt nem tette meg, bírságra számíthat, amelynek összege minden vissza nem vitt ív után tízezer forint. A bírságokat a helyi választási bizottságok szabják ki hivatalból.


Elmaradó nemzetiségi választások

A szeptember 11-i adatok szerint 545 nemzetiségi választás maradhat el októberben – mondta az NVI elnöke. Mint mondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 1745 településre 2715 nemzetiségi választást tűzött ki. A nemzetiségek október 12-én egyszerre választják a települési, megyei és országos önkormányzataikat, a betölthető tisztségek száma 9224, a bejelentett jelöltek száma 12 987, a nyilvántartásba vettek száma pedig 11 981.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy a jelöltek nyilvántartásba vételére péntek éjfélig van lehetőségük a választási bizottságoknak, azonban a jelenlegi adatok szerint 545 településen nem lehet majd megtartani a választást, mivel nincs annyi jelölt nyilvántartásba véve, amennyi tagot meg kellene választani a települési nemzetiségi önkormányzatba.

Mivel a települési választások számától függ a területi választások kitűzése, ezért bár az NVB kitűzte a megyei nemzetiségi választásokat, az elmaradó települési választások miatt elmaradhat Vas és Zala megyében a német nemzetiség területi választása, Győr-Moson-Sopron megyében a szlovák, Bács-Kiskunban pedig a román nemzetiség megyei önkormányzatának a megválasztása.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu