Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem mindenütt választanak ősszel polgármestert
Csaknem 400 településen nincs polgármesterjelölt, de olyan is akadt, ahol 43-an pályáztak a településvezetői posztra

Vannak olyan települések, ahol még nincs polgármester-jelölt, de olyan is akad, ahol 43-an pályáznak a település élére – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán, hogy 2014. szeptember 8-án délután lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra. Pálffy Ilona hozzátette: a nemzetiségi választópolgárok még regisztrálhatják magukat.


Lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra – mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy a voksoláson csak azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek sikerült összegyűjteniük a jegyzők által korábban településenként meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, és szeptember 8-án délután 4 óráig leadták azokat. 

Pálffy Ilona beszámolt arról, hogy csaknem 400 településen, általában a legkisebb falvakban nincs polgármesterjelölt. Hozzátette: ezeken a helyeken időközi választást kell majd kiírni, és a voksolást várhatóan decemberben, januárban tarthatják meg. Olyan települések is akadnak ugyanakkor, ahol 43-an pályáznak a polgármesteri posztra.

A nemzetiségi választópolgárok ugyanakkor még szeptember 26-ig regisztrálhatják magukat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

„Nem is a jelölő szervezeteknek, hanem maguknak a nemzetiségi választópolgároknak van lehetőségük regisztrálni, mert csak az szavazhat – egyébként az is jelölhetett –, aki először beregisztrált egy adott nemzetiségként. Ez a határidő szeptember 26., tehát a választ megelőző 16. nap” – ismertette.

Pálffy Ilona kiemelte, hogy a jelölteknek elég maguknak vallani arról, hogy melyik nemzetiséghez tartoznak. Ehhez elegendő, ha beküldik adataikat - nevüket, személyi számukat, anyjuk nevét, lakcímüket - a helyi választási irodához és megjelölik, hogy melyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A regisztrálás január óta folyik. 

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszélt, hogy eddig 185 ezren regisztráltak valamelyik nemzetiséghez. A nemzetiségi választást a népszámlálási adatok alapján tűzte ki a nemzeti választási bizottság, 1745 településen. Összesen 2715 nemzetiségi szavazhat ezeken a helyeken.

Pálffy Ilona hozzátette: lehet olyan település, ahol nem tűznek ki nemzetiségi szavazást, de néhányak valamelyik nemzetiséghez tartozónak vallják magukat, ők a helyi választási bizottságnál adhatják le szavazataikat. 

A Nemzeti Választási Iroda elnöke arról is beszámolt, hogy pénteken és szombaton ellenőrzik a helyi választási irodák az októberi önkormányzati választás szavazólapjait, amelyek a hitelesítést követően kerülnek nyomdába. A választásra nagyjából 20 millió szavazólap készül, összesen 10 ezer 300 különböző.

Az ellenőrzés során a címertől kezdve a nevek pontos leírásán át a közös jelöltek sorrendjéig mindent megvizsgálnak. Pálffy Ilona elmondta: a legkisebb hiba esetén is jogorvoslati lehetőség van.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hangsúlyozta: a szavazólapon a pártok logói 2 szer 4 cm-esek lehetnek. Jelezte, hogy első látásra csalóka ez a kép, úgyhogy rendszeresen vonalzóval szokták megmérni, valóban az előírt méretű-e az embléma.

A szavazólap hibáját először a választási bizottságnál kell jelezni, majd egy napon belül bíróság elé is kerül az ügy, amelyről a testület szintén egy napon belül hoz döntést - mondta Pálffy Ilona.

Forrás: InfoRádió

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu