Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tihany nyerte el az Európai Falumegújítási Díjat
A Balaton parti községnek huszonnyolc településsel kellett „megmérkőznie” az elismerésért

Tihany lett Európában a legszebb felújított falu. Az erről szóló díjat Tósoki Imre, a település polgármestere vette át Svájcban. Ez az első alkalom, hogy magyar település ilyen elismerésben részesült. A pályázat azokra az európai falvakra szeretné felhívni a figyelmet, amelyek hosszú távon is fenntartható projektjeikkel biztosítják a fejlődést. A versenyt 1990 óta rendezi meg a bécsi székhelyű Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség. Tihany 29 település közül lett az első. 


A kitüntetéssel pénzjutalom nem jár, a verseny legfőbb hozadéka a falusi élet értékeinek megőrzése, a falvak egymás közti tapasztalatcseréje, az európai közeledés és további települések ösztönzése a fejlődésre – tájékoztatott Tósoki Imre Tihany polgármestere.

A Veszprém megyei falu népes delegációval képviseltette magát a díjátadón, melyen a döntőbe jutott 29 település mindegyike bemutatkozhatott. A tihanyi standon a fejlesztések mellett helyi termékeiket is bemutatták a magyarok.

A polgármester az eseményen hangsúlyozta, a Falumegújítási pályázaton elért helyezés nem csak egyfajta elismerést, egy cél elérését jelenti számukra, hanem egyfajta „önismereti tanfolyam” is volt. A pályázat kidolgozása során ugyanis meg kellett tanulni más szemmel nézni a falura, új szempontok szerint értékelni helyzetüket, tevékenységüket.

Tósoki Imre elmondta: már megszokott, hogy a teljesítmények értékelésekor csupa „kemény mutatót” alkalmaznak a bírálók, legyenek azok kormányzati szervek, szakmai szervezetek vagy nemzetközi fórumok. Azt nézik, hogy hány méter út készült el, milyen a csatornázottság aránya, mennyi az egy főre jutó jövedelem. A statisztikai adatokat elemezve ítélik meg a települések fejlettségét, és határozzák meg a további lépéseket. A Falumegújítási pályázat esetében azonban egy új, minőségi mutatót építettek az értékelésbe. Bevezettek egy sor más kategóriát, a jobb élet fogalmát, a közösség és a részvétel minőségi kategóriáit.

A polgármester szerint a válságos évek rávilágítottak arra, hogy Tihanynak új pályára kell állnia és új stratégiát kell találni, ha az életfeltételek romlását meg akarja állítani, és a negatív folyamatokat vissza akarja fordítani. Az új pálya a komplex falufejlesztés volt, amelyhez nyolc éve kezdett hozzá a település. Az első években még csak műhelymunkát végeztek. Fórumokat szerveztek, jövőképet rajzoltak, koncepciókat gyártottak helyi vállalkozók és civil szervezetek bevonásával. Mivel ezeknek a folyamatoknak sokáig nem volt látható eredménye, sokan kételkedtek abban, hogy ennek a munkának van értelme. Pedig az együttgondolkodás nagyot lendített a település fejlesztésén. Az önkormányzati és a magánszféra együttműködése rendkívül fontos volt az elmúlt időszakban. A közösen megtervezett fejlesztéseket európai uniós forrásokból valósították meg.

Tósoki Imre a Naplónak elmondta, Tihanyban mindenki a turizmusból él, a fejlesztés útja tehát mindig egyértelmű volt. A településen megújultak a közterek, főterek, új sétányt alakítottak ki, ezek a fejlesztések nem csak a turisták örömét, hanem az itt élők életminőségének javítását is jelentik. Tihanynak konkrét tervei vannak a következő tíz évre is - tette hozzá a polgármester. Megújítanák a hajóállomás környezetét, a révet, a műemléki területeken lévő burkolatokat, a strandokat, és helytörténeti múzeumot építenének.

Tihany azon kevés települések közé tartozik, ahol nem esett vissza a turizmus, és az ingatlanpiac is jobb helyzetben van, mint máshol. Az elmúlt két évben húsz százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma a faluban. Az idei szezont eredményesnek értékelte a polgármester, igaz az esős idő nem kedvezett a strandi vállalkozóknak, viszont sokan kirándultak a környéken. Az idei évben már az előszezon is jobb volt, mint a tavalyi.

Az idei évi díj elnyerése után két év múlva Tihany rendezheti a következő Európai Falumegújítási Díj átadási ünnepségsorozatát, ahol várhatóan több mint ezer résztvevő képviseli majd saját települését.

Forrás: Veszprémi Napló – veol.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu