Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Több száz helyen senki nem akar polgármester lenni
A korábbinál kevesebben indulnak az önkormányzati választásokon, a főpolgármesteri poszt viszont igen népszerű lett

A végleges adatokra még várni kell, de bizonyos, hogy az október 12-i önkormányzati választáson jóval kevesebben indulnak, mint négy évvel korábban. Igaz, a 2010-es négyhez képest van tíz potenciális főpolgármester-jelölt, bár egyelőre nem biztos, hogy mindannyian felkerülnek a szavazólapra. Egy sor faluban viszont senki nem akar településvezető lenni. Egyelőre úgy tűnik, hogy egy-egy kiadó helyre átlagosan két és fél jelentkező akad – írja a Népszabadság.


Rosszabbul indulunk

A Nemzeti Választási Iroda 2014. szeptember 8-i adatai szerint nagyjából ötvenezren méretnék meg magukat, míg 2010-ben még csaknem hetvenezren pályáztak a 3200 polgármesteri és a nem egészen 18 ezer helyi képviselői, illetve fővárosi és megyei közgyűlési posztokra. A jelöltállítás határideje szeptember 8-án délután négykor járt le – sokan az utolsó pillanatban jelentkeztek –, de a friss számok a központi adatbázisban csak több órás késéssel jelennek meg. Az indulók száma tehát még valamennyivel nőhet, mert mintegy 66 ezren kérték ki az ajánlóíveket.

Valószínű azonban, hogy számos próbálkozó lesz, akinek a nyilvántartásba vételét elutasítják majd. Ugyanakkor nem kizárt, hogy sokan legfeljebb az üres ívet szolgáltatják vissza; ha ezt nem teszik, pénzbírságra számíthatnak. A választási irodáknak egyébként még négy napjuk van az ajánlások ellenőrzésére, és a jelöltek nyilvántartásba vétele kapcsán további három napig lesz lehetőség jogorvoslatra.  Így csak a jövő héten válik véglegessé, hogy hányan indulnak.


Függetlenkedni nem menő

Az viszont szinte biztos, hogy elsősorban a függetlenként próbálkozók száma fogyatkozott meg. Korábban pártháttér, illetve civil szervezet támogatása nélkül – elsősorban a falvakban – hétezren pályáztak a polgármesteri, 35 ezren a helyi képviselői posztra, míg most e tisztségekre ötezernél, illetve 25 ezernél aligha lesz több jelentkező. Így könnyen lehet, hogy számos kistelepülésen a választást megfelelő számú induló hiányában meg kell majd ismételni.


Ahol nem számít 

A szeptember 8-i adatok szerint százas nagyságrendben vannak olyan községek, ahol még a polgármesteri tisztség iránt sem mutatkozott érdeklődés. Ezekben a helyi képviselői poszt sem túl népszerű, ha viszont kevesebben indulnak, mint ahány mandátumot az egyéni listákról ki lehet osztani (száz főnél kisebb településeken kettő, egy tízezernél valamivel kisebb településen nyolc főből áll a testület), akkor a választás emiatt is érvénytelen lesz. Érdekes ugyanakkor, hogy akad olyan falu, ahol negyvennél többen szeretnének képviselői poszthoz jutni. A nagyobb városokban nincs hasonló gond, és egyes helyekért még élesebb is lehet a verseny, mint négy esztendeje.


Kilenc kihívója lesz Tarlósnak

A budapesti főpolgármesteri tisztségért most tízen versenghetnek, és a kerületekben ugyancsak népesebb a mezőny. Igaz az I. kerületben a városrész irányításának jogát csak két jelölt kívánja megszerezni, de a tizennyolcadikban nyolcan próbálkoznak.

A megyeszékhelyeken is mindenütt indulnak legalább négyen, de például Nagykanizsán hatan, Székesfehérvárott heten és Miskolcon nyolcan szállnak ringbe.  A tízezernél népesebb településeken az egyéni választókerületekben sincs hiány jelentkezőkben. Igaz, az e körbe tartozó nem egészen 170 városban szinte kizárólag politikai szervezetek indítanak jelölteket, és a parlamenti erők mellett több kispárt is próbál elcsípni néhány mandátumot. A korábbi majdnem 15 ezerrel szemben azonban a pártok ezekért a mandátumokért is vélhetően kevesebb embert indítanak.


Ötszörös túlerő 

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a jelöltállítási verseny végeredménye, de a már nyilvántartásba vett több mint 41 ezer fő alapján is egyértelmű, hogy a Fidesz toronymagasan győz: a KDNP-vel vagy más szervezetekkel közösen, illetve önállóan több mint 750 polgármester-, emellett ötezer körüli képviselőjelöltet állított. A Jobbik 205 településvezetői posztot pályáz meg, és a kétezret is meghaladó számban szeretne képviselői helyhez jutni. Az MSZP 68 polgármesterjelölttel a harmadik a sorban, míg az LMP 35-ig jutott. A baloldal egyébként összességében 130-140 főt indít a polgármesteri posztért, míg a képviselőjelöltjeik száma kétezer körül van.


Harc a morzsákért

Szeptember 9-én délután jár le a listaállítás határideje. Kompenzációs listája lehet a tízezernél nagyobb településeken egyéni körzetben induló szervezeteknek, és az összes helyi mandátum körülbelül húsz százalékát onnan nyerhetik el. Emellett listát állíthatnak a fővárosi kerületekben többségében polgármesterjelöltet indító pártok, és a 33 fős közgyűlésben kilenc hely sorsa dől el a vesztesekre leadott töredékszavazatok alapján. Listáról választják meg a megyei közgyűlések tagjait is, és ezekre a listákra a vidéken élők – a megyeszékhelyek lakosságának kivételével – közvetlenül szavazhatnak.

Forrás: Népszabadság

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu