Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Miniszteri kitüntetést kapott Szolnok polgármestere
Szalay Ferenc a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából, a városért végzett tevékenységéért vehette át a kitüntetést

Ahhoz, hogy a magyarok az országot a hazájuknak érezzék, a településüket a sajátjuknak tekintsék, olyan helyi közösségekre van szükség, melyhez hosszú távon kötődhetnek. Ezt kell szolgálniuk az önkormányzatoknak – mondta 2014. szeptember 29-én Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.


Az államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából miniszteri díjat adott át Szalay Ferencnek, Szolnok polgármesterének a városért végzett kimagasló tevékenységéért, továbbá szakmai tevékenységéért elismerést adott át Orbán Istvánnak, a Sümegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének a Belügyminisztériumban.

Emellett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége sikeres önkormányzati vezetői tevékenységéért Köllner Ferenc-emlékdíjat adományozott Hokstok Imrének, Győrsövényház polgármesterének és Kerekes Miklósnak, Ajak polgármesterének.

Az államtitkár beszédében felidézte: 1990 varázslatos év volt a magyar történelemben, sokan gondolták akkor, hogy Magyarországon végbemegy a rendszerváltozás, a jogi-társadalmi átalakulás, elindul a fejlődés, és az ország ismét csatlakozhat ahhoz a közösséghez, amelynek valójában mindig is a tagja volt. Azt remélték, hogy az emberek, a kisebb közösségek, a települések és az ország gazdasági helyzete javul, igazi jóléti társadalom jön létre, és „a gyorsan kivívott szabadságot gyors gazdasági növekedés követi” – fogalmazott.

Arra is emlékeztetett, hogy az 1990-ben megalakult parlament az első döntései között létrehozta az önkormányzati rendszert abban a reményben, hogy az önkormányzatok képesek lesznek a feladataikat megfelelően ellátni, virágzó települések, helyi közösségek lesznek az országban.

Pogácsás Tibor úgy vélte, 24 év után az látszik, hogy a szabadság kivívása, a jogi átalakulás talán könnyebb volt, mint gondolták, de a gazdasági átalakulás nem. A kialakult önkormányzati rendszer új lehetőségeket teremtett, de kihívásokat is jelentett a településeknek – mondta.

Közölte: 1990-ben azt remélték, a helyi közösségek gyorsan gazdagodnak majd, de ehelyett egyre nehezebb körülmények között kellett gazdálkodniuk az önkormányzatoknak. Az Állami Számvevőszék évről évre jelezte a kormánynak, hogy nem tartható az a helyzet, hogy az önkormányzatok feladatai és az állami támogatás nincs összhangban - mondta. Hozzátette: az önkormányzatoknak a vagyonuk értékesítésével, hitelekkel kellett előteremteniük azt a forrást, amelyet az államtól nem kaptak meg.

Az államtitkár úgy látja, 2010-re tarthatatlanná vált a települések helyzete, lehetetlenné vált a további fejlődésük, ezért az állam átvállalta az adósságukat, és azt várja az önkormányzatoktól, hogy felelős gazdálkodás mellett olyan fejlesztési stratégiát hajtsanak végre, amely lehetővé teszi, hogy a lakosaikat megtartsák, beinduljon a helyi gazdaság, és fellendülés legyen a településeken.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu