Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tömeges lakossági helytállás az árvízvédelemben
Az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett a vizek okozta kár ellen védekezni

Az özönvízszerű esőzések következményeként az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett Magyarországon a vizek okozta kár ellen védekezni, a hivatásos állományúak mellett tömegesen vettek részt önkéntesek a munkálatokban - mondta az országos katasztrófavédelmi főigazgató 2014. szeptember 16-án este Nagykanizsán.


Bakondi György az árvíz, a belvíz és a talajvíz elleni védekezés eddigi eredményeit és a további feladatokat taglaló sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a katasztrófavédelem munkatársaival, a rendőrökkel és rendőr szakközépiskolásokkal együtt önkéntesek százai vettek részt a védelmi feladatokban.

„Tömeges lakossági támogatást” tapasztaltak, akadtak még nyolcadik osztályos gyerekek is, akik önként pakolták a homokzsákokat – jelezte. A Zala megyén levonuló árhullám a következő napokban a Principális-csatorna, a Mura és a Dráva összefolyásánál ad majd komoly feladatokat.

Bakondi György elmondta, hogy az elmúlt napokban 287 embert kellett kitelepíteni vagy kimenekíteni, és egy-egy veszprémi és baranyai mellett négy zalai település vált ideiglenesen megközelíthetetlenné az utak elöntései miatt. Jelenleg már nincs elzárt település az országban, és a korábbi 35-tel szemben már csak 14 útszakasz van, amely nehezen vagy egyáltalán nem járható, illetve hét vasútvonalon vannak még fennakadások.

A kitelepítések miatt kiürített településeket a rendőrök őrizték, nem történtek vagyon elleni bűncselekmények, két gazda ellen azonban eljárás indult, mert a földjéről lakóházakat veszélyeztetve vezette el a vizet. A védekezési munkákban mintegy 6500 ember vett részt, és eddig 430 ezer homokzsákot töltöttek meg.

A főigazgató kitért arra is, hogy a védekezésnek voltak korábban nem tapasztalt elemei is, köztük az, hogy a négy elzárt zalai falut csak Szlovénia felől lehetett megközelíteni, kettőnek a kitelepítését is abból az irányból oldották meg a szomszéd állam hatóságaival együttműködve. Először vetették be élesben a katasztrófavédelem drónjait, amelyek felvételeket és adatokat szolgáltattak, valamint azt a számítógépes programot, amely részletesen modellezte a várható árhullámokat.

Bakondi György hangsúlyozta: a Murán, Letenyénél 554 centiméterrel tetőzött az ár, ez 40 centiméterrel haladta meg az 1972-ben mért utolsó rekordot.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, a régiós irányító törzs vezetőjeként felidézte: Vas és Zala megye területén két nap alatt 120 milliméternyi eső esett, ami kéthavi átlagnak felel meg. Megtelt a nyolc zalai víztározó, biztonsági okokból egyet közülük le is kellett engedni, egy másiknak a vízszintjét pedig csökkenteni kellett a gátfal sérülése miatt.

A legkritikusabb helyzet szeptember 14-én éjjel és 15-én éjjel volt a Mura tetőzése miatt, de mindenütt sikeres volt a védekezés. Az előrejelzések szerint szeptember 18-ra már egyméteres apadás várható. A következő napokban azonban Somogyban és Baranyában kell felkészülni a Dráva áradására, a folyó tetőzését szeptember 18-án várják, de az árnak visszaduzzasztó hatása lehet a Murára is, ezért folyamatos marad a figyelőszolgálat.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott azt mondta: a megye maximális támogatást kapott eszközben és emberi erőben. Ő is hangsúlyozta, hogy fontos szerepe volt a sok önkéntes közreműködésének, akiknek a részvételét a kormányhivatal járási rendszerén keresztül szervezték meg.

Szukics Ferenc megbízott Zala megyei rendőrfőkapitány elmondta: 960 rendőr nyújtott segítséget az elmúlt napokban, a zalaiak mellett a készenléti rendőrség és több mint félezer körmendi rendőr szakközépiskolás. A kitelepítettek vagyonát mindenütt sikeresen megőrizték, a visszaköltözöttek nem tapasztaltak bűncselekményt vagy szabálysértést.

Takács Árpád Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató részletesen ismertette a Vas megyei védekezési munkálatokat, kiemelve, hogy a Rába áradása miatt Szentgotthárdnál és Körmenden volt szükség komolyabb beavatkozásokra. Védekezni 38 vasi településen kellett, a víz miatt elzárt Szakonyfalu lakóinak élelmiszert, gyógyszert juttattak be, Csákánydoroszlóról pedig 18 embert kellett kitelepíteni.

Még három település 23 lakója nem költözhetett vissza otthonába Vas megyében. Sárvár alatt a Rába tetőzését mostanra várják – jelezte.

Egri Gyula Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató emlékeztetett arra, hogy a Principális-csatorna vízszintjének emelkedése miatt már augusztus óta tart a védekezés Nagykanizsán. A Lenti térségére szeptember 13-án hajnalban lezúdult eső és az általa okozott villámárvizek után nem voltak előrejelzések a Mura hirtelen áradására, de minden lakóingatlant meg tudtak védeni, bár kerteket, gazdasági épületeket azért elért a víz.

Közölte, hogy az ár levonulása után most a terület fertőtlenítése következik, de a vízfolyások lassú apadása és az átázott töltések miatt még szükség van a fokozott védelemre.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu