Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kiesett egyéni jelölt helyett újabbat lehet indítani
Csak listás jelölt helyét veheti át automatikusan más, egyéni jelölt kiesése esetében az utódjának is kell ajánlásokat gyűjtenie

A már nyilvántartásba vett, de időközben meghalt, vagy a választhatóság jogát elveszítő („kieső”) polgármester- és képviselőjelöltek helyett a jelölőszervezet a jelöltbejelentésre nyitva álló határidőig, azaz 2014. szeptember 8-án 16 óráig még állíthat új jelöltet.


A választási eljárásról szóló törvény szerint a már nyilvántartásba vett jelölt „kiesik”, ha a szavazás megkezdése előtt a jelölésről írásban lemond, törlik a központi névjegyzékből (például elhalálozás miatt), elveszíti a választóhatóság jogát vagy a jelöltet állító jelölő szervezetet a választási bizottság törli a jelölő szervezetek nyilvántartásából.

Dénes Zsolt, a marcali önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője, polgármesterjelölt a nyilvántartásba vétele után hunyt el, erről szeptember 2-án tájékoztatta az MTI-t az érintett somogyi választókerület országgyűlési képviselője, Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő.

Az egyéni listás jelölt, az egyéni választókerületi jelölt illetve a polgármesterjelölt azt követően válhat jelöltté az önkormányzati választáson, hogy összegyűjtötte a jegyző által meghatározott számú ajánlást és a helyi választási bizottság nyilvántartásba vette.

Mivel ezek a jelöltek egyéni indulók (bár pártok, egyesületek támogathatják őket), az összegyűjtött ajánlásaik is személyre szólóak. Ezért egy egyéni jelölt kiesése esetén a jelölőszerv nem nevezhet meg egy másik indulót a kiesett helyett, aki „automatikusan” átvenné a kiesett jelölt helyét.

Annak ugyanakkor nincs akadálya, hogy – amennyiben még nem zárult le a jelöltbejelentésre nyitva álló határidő – a jelölőszerv egy új jelöltet nevezzen meg, aki még szeptember 8-án 16 óráig összegyűjtheti a jelöltséghez szükséges számú ajánlást.

Más a helyzet, amikor egy listás jelölt „esik ki”. Ha a kompenzációs listán illetve a megyei listán „esik ki” egy jelölt, akkor helyére a listán soron következő jelölt lép, mivel a lista nem személyhez, hanem jelölőszervezethez kapcsolódik. Fontos szabály azonban, hogy a bejelentett listára új jelölt, valamely jelölt kiesése esetén sem jelenthető be.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu