Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Feleannyian jelöltették magukat, mint négy éve
A csökkenő fizetések is közrejátszhatnak abban, hogy a 3177 településen alig négyezren indulnak a polgármesteri székért

Települések százai maradhatnak polgármester és képviselő-testület nélkül, mert egyszerűen senki sem akar indulni az októberi önkormányzati választáson. 2014. szeptember 8-án délután zárult a jelöltállítás, és feleannyi polgármester- és képviselőjelölt adta be az ajánlásait az illetékes választási irodákban, mint négy éve – írja a Blikk.


A 3177 településen alig 4 ezren indulnak a polgármesteri székért, vagyis egy városra vagy falura átlagosan 1,3 polgármesterjelölt jut. Képviselőjelöltekből sem lesz túl nagy kínálat, 26 ezren lehetnek összesen. Főleg a kistelepüléseknél lehet unalmas a választás, mert nagyon sok helyen csak egy jelöltre lehet szavazni, de jelöltek hiányában, néhány száz településen is elmaradhat a voksolás.

– Eddig csak mutatóban volt példa arra, hogy nem akadt jelölt az önkormányzati választáson – mondta a Blikknek Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, aki maga is gyakorló polgármester.

Mindennek egyik oka az lehet, hogy a 10 ezer fő alatti településeken jelentősen csökkennek a polgármesteri fizetések, a képviselők pedig a nagyon tehetős önkormányzatok kivételével tiszteletdíj nélkül dolgoznak. Egy 500 fő alatti településen például akár havi 275 ezer forintot is bukhat az új ciklusban a polgármester.

„Nemcsak a fizetésük változik a polgármestereknek, hanem a feladatkörük is. Elvették az önkormányzatoktól például az iskolákat, egészségügyi intézményeket, viszont cserébe vesződhetnek a közmunkásokkal, ami sok konfliktussal jár” – magyarázta Schmidt Jenő.

„Nem vonzó már a polgármesteri munka a kistelepüléseken, lasszóval kell fogni a jelölteket. Nem éri meg ugyanis polgármesternek lenni, főleg a kisebb falvakban, nemcsak a töredékére csökkentett fizetés miatt, hanem azért sem, mert számos feladatot elvettek az önkormányzatoktól” – jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint jóval kevesebb párt rúg labdába, mint régebben. „Korábban 4-5 párt tudott országos szinten is sok jelöltet állítani, most már jószerivel csak a Fidesz képes erre.”

Azokon a helyeken, ahol senki sem jelentkezett polgármesternek, időközi választást kell kiírni, a törvény szerint 120 napon belül. Feladatait addig a jegyző látja el.

Forrás: Blikk

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu