Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Orbán átszabná Budapestet, jöhetnek a helytartók
A Népszabadság értesülése szerint 2019-től polgármesterek helyett helytartók vezetnék a fővárosi kerületeket

Orbán Viktor évtizedekre stabilizálni akarja a főváros működését Budapest közigazgatási rendszerének átrajzolásával. A Budapest-törvényjavaslatot az október 12-i önkormányzati választások után, de még az idén minden bizonnyal a parlament elé terjesztik – erről tájékoztatták a Népszabadságot kormányoldalról. Az elképzelések szerint az új közigazgatási koncepcióban a kerületek élén 2019-től már csak afféle helytartók állnának.


A Belügyminisztérium 2011 nyarán három opcionális előterjesztést készített. Az első számú javaslat az volt, hogy megszűnik a kerületek önállósága, választott polgármesterek helyett kinevezett „helytartók”, hivatalnokok vezetnék, saját képviselő-testület nem lenne.

A másik verzió szerint marad a kerületi közigazgatási egység, de az „erős főváros” elv érvényesülne. A harmadik, az úgynevezett City-koncepció pedig arról szól, hogy Budapest 5-6 belső kerületét integrálnák, a külső kerületek ezt az „egységet” ölelnék körül. A különböző verziókat a Fidesz–KDNP 2011-es őszi hajdúszoboszlói kihelyezett frakcióülésén is tárgyalták.

Az már akkor nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor szerint a decentralizáció egyáltalán nem „opció”, nem engedi, hogy a kerületek erős „királyságok” legyenek. A mostani tervek szerint – mondta a Népszabadság munkatársának egy kormányzati szereplő – a Belügyminisztériumnak az a 2011-es javaslata élvezheti a miniszterelnök támogatását, amely szerint megszűnnének a kerületek önkormányzati közigazgatási egységekként. De – tette hozzá a lap forrása – erről nincs hivatalos döntés.

Mindenesetre ez a Budapest-modell a központosító miniszterelnöki politikát vinné tovább. A decentralizált, de a kerületek élén hivatalnokokkal operáló Budapest nyilván semmilyen ellensúlyt nem jelentene a kormánnyal szemben.

Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak azt mondta, hogy jelenleg a győzelemre esélyes csapatnak is kizárólag a választásra, október 12-re kell koncentrálnia. A főpolgármester nem kommentálta a lap munkatársának azt az értesülését, amely szerint a miniszterelnök egy négyszemközti beszélgetésen biztosította arról, hogy Budapest közigazgatási rendszerének átalakítása csak a következő ciklustól, 2019-től lépne hatályba.

– De – tette hozzá – én is úgy tudom, hogy miniszterelnök úrnak ez az álláspontja, amivel mélységesen egyetértek. Öngól és abszurd lenne ciklus közben változtatni, a választók becsapását is jelentené. És nem lehet a már megválasztott polgármestereknek egy-két év múlva azt mondani, hogy szevasztok – mondta Tarlós István, hangsúlyozva, hogy ha lesz is ilyen előterjesztés, arról már csak a véleményét fogja elmondani. (Nyilván azért, mert 2019 után már nem tervez további szerepvállalást. – A szerk.)

Azt sem szerette volna elárulni, hogy melyik modell mellé tenné le a voksát. Azt azonban megjegyezte, hogy az állítása szerint „Londonban már megbukott” City-koncepció biztosan nem tartozna a legjobb megoldások közé. Ugyanakkor hangsúlyozta: reméli, hogy a koncepció kialakítását vita előzi meg, és nem csak a saját politikai közösségükön belül.

Forrás: Népszabadság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu